Karlovačka Zimska služba spremna za snijeg, ali podsjeća vozače i građane da i oni imaju obveza – ili slijede kazne

Zimska služba je spremna za zimu: mehanizacija ispravna i servisirana, posipala i soli ima, ljudi su u pripravnosti i problema ne bi trebalo biti, no i vozači moraju na vozilima imati zimsku opremu, a građani i vlasnici poslovnih prostora uklanjati snijeg, rečeno je na pressici karlovačkog Zimskog stožera.

U gradu je, po riječima Miloša Đankovića, 500 kilometara nerazvrstanih cesta, 92 kilometra biciklističkih staza i nogostupa, 88 mostova, 17.000 parkirališta i 1.448 onih pod naplatom te autobusna stajališta s kojih će snijeg uklanjati Ceste Karlovac i njihovi podizvođači Čistoća, Zelenilo, Niskogradnja i Obrt Mario Žeger.

– Svaka cesta je evidentirana, u digitalnom sustavu je, i zna se tko je za nju zadužen. U svakom vozilu, a 88 ih je, je GPS i može se pratiti gdje su i jesu li odradili posao. Parkirališta će čistiti svatko u svom sektoru, a bit će očišćena i ona na koje predstavnici stanara pozovu i uklone vozila, kazao je Đanković.

Darko Marković iz Cesta Karlovac je rekao da su za snijeg bili spremni i prije mjesec dana, što su prije tri tjedna pokazali i na Kapeli, te naglasio da, iako je na snazi novi Pravilnik o održavanju cesta, s nešto blažim uvjetima za one koji održavaju ceste u zimskim uvjetima, to neće ništa bitno promijeniti u njihovu radu.

– Bit ćemo na cesti, ali ne možemo to riješiti kao da snijega nije bilo; vozači moraju koristiti zimsku opremu, pripaziti i prilagoditi vožnju uvjetima. Kad temperature budu oko nule, na nekim mjestima treba očekivati i poledicu, upozorio je Marković.

Zaboravne vozače takva bi zaboravnost mogla koštati jer od 15. studenog do 15. travnja obavezna je zimska oprema, a za njeno nekorištenje predviđena kazna od 700 kuna.

– Postrožit ćemo nadzor nad uporabom zimske opreme jer novi Pravilnik omogućava cestarima da ne čiste snijeg do crne ceste, zato vozači moraju imati zimsku opremu. Intervenirat ćemo i gdje upravljači cesta ne budu poštivali zakonske odredbe iako se nadam da takvih slučajeva neće biti jer svi kažu da su se adekvatno pripremili, najavio je načelnik Postaje prometne policije Saša Lenard, podsjetivši da je za upravljače cestama predviđena kazna od 15.000 kuna za pravnu osobu i 5.000 kuna za odgovornu u njoj.

Za neočišćeni snijeg ispred ulaza, neuklanjanje siga s krovova i nepridržavanje odredbi o komunalnom redu, također su predviđene kazne: 200 kuna za fizičke osobe, odnosno, 1.000 za pravne i 200 kuna za odgovornog u njima, plus troškovi postupka.

– Snježni uvjeti nisu normalni uvjeti: trebamo jedni drugima pomagati i ne očekivati da će sve netko drugi napraviti umjesto nas. Ukoliko ne radimo tako, slijede sankcije, podsjetila je Irena Terzić.

Za ulaze i stepeništa, kojih je čišćenje u nadležnosti stanara, predstavnici stanara mogu dobiti posipala u skladištu Čistoće na Gazi, i to, po riječima Ivana Polovića, od 0 do 24 sata.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest