Pao rekord ovog saziva Gradskog vijeća – vijećnici 53 točke odradili u jednom danu, sjednicu završili pola sata prije ponoći

– Bili smo vrijedni, nismo bili spori! Ništa nismo prepustili slučaju, vođena je rasprava gotovo po svakoj točki, odluke donesene takve kakve jesu i mislim da je sve odrađeno korektno, komentirao je predsjednik Vijeća Damir Mandić (HDZ) jučerašnju, vjerojatno najdužu sjednicu u povijesti karlovačkog parlamenta.

Doduše, i s vjerojatno najobimnijim dnevnim redom jer pred vijećnicima su bile 53 točke, pa je, uz pauze, sjednica započeta nešto iza 9 sati jedva završena isti dan: u 23.30. Posljednja sjednica u ovoj godini, a prva koju je vodio novi predsjednik pokazavši da mu to neće biti problem, tako će biti upamćena i kao, doslovno, maratonska.

– Nadam se da neće biti problema, iako mislim da nije bilo i proteklih godinu i pol jer se ne mogu složiti s oporbom da je sužen prostor rada. Mišljenja sam da vijećnici moraju dolaziti pripremljeni na sjednice Vijeća. Činjenica je da mi u poziciji imamo Klub vijećnika zajedno s pročelnicima prije sjednice Vijeća i, u stvari, odradimo dva Vijeća: jedno na Klubu, jedno na samoj sjednici jer prođemo sve točke dnevnog reda.

To se može organizirati i oporbi jer su pročelnici dužni na njihov poziv doći i izvijestiti ih o svim točkama. Eventualne nejasnoće tako se razjasne na sjednici klubova, pa se na samom Vijeću onda izvuku najvažniji detalji. Često se događa da prilikom rasprava zbog nepripremljenosti ili nepoznavanja procedura nepotrebno izgubimo vrijeme, ali i to je O.K., demokratski, ovo je moje raszmišljanje da bi sjednice bile i sadržajnije i učinkovitije, kazao nam je Mandić.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić (SDP) rekla nam je da nikakav problem nije što je sjednica trajala 14,5 sati, ali da to nije donijelo nikakvog pomaka.

– Da smo nešto napravili za građane, to bi imalo smisla, ali na žalost, oni su donijeli odluke kojima su građane opteretili još više. Bilo je rasprave, ali naše prijedloge nisu prihvatili, od prireza, cijena dnevnog boravka nadalje. Mislim da bi bilo bolje da su sjednice Vijeća češće, s manje točaka dnevnog reda jer mislim da bi tada bile učinkovitije. I ovaj je dnevni red mogao biti raspodjeljen na dvije, a ne da, primjerice, kao što će sada biti, ne bude održana jednica skoro dva mjeseca, izjavila je Novaković Matanić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest