Gradsko vijeće Ogulina odlučilo – Ogulinci će po novom isto morati plaćati prirez i to po stopi od 10 posto

foto ilustracija

Ogulinci će od Nove godine isto plaćati prirez i to po stopi od 10 posto. Ovo je, naime, odlučeno jučer na sjednici Gradskog vijeća Ogulina a razlog uvođenja prireza je, navodi se, smanjenje prihoda od poreza na dohodak i manji povrat poreza na dobit zbog izmijenjenog Zakona o brdsko planinskom području.

U odnosu na preko devedeset gradova u Republici Hrvatskoj koji su uvođenje prireza porezu na dohodak iskoristili daleko ranije, među kojima su i svi ostali gradovi u Karlovačkoj županiji, Grad Ogulin je sve do sada izbjegavao uvođenje ove vrste prihoda, obzirom da je zbog svog statusa brdsko-planinskog područja imao određene povlastice koje su mu pomagale da na zadovoljavajući način financira svoju javnu potrošnju, kako tekuće potrebe, tako u većoj ili manjoj mjeri i razvojne programe.

Grad Ogulin time je gubi više od dva milijuna kuna, dok će manje uprihoditi i od poreza na promet nekretnina, komunalne naknade i od prodaje građevinskog zemljišta. Procjenjuje se pak da će Grad uvođenjem prireza po navedenoj stopi ostvariti prihod od 2,3 milijuna kuna godišnje.  Prirez, međutim, ne opterećuje socijalno najosjetljivije skupine građana, odnosno građane s nižim primanjima, već je on porezno pravedan, budući da njegova progresija ovisi o visini plaće, a time i visini osnovice za njegovo plaćanje.

Vladajući su očekivano podržali uvođenje prireza, ali ne i oporba u Gradskom vijeću. SDP-ovi Daniel Vukelja i Dalibor Domitrović ponovili su da je Grad nemilice trošio dok je imao, pa sada za sve okrivljuju Vladu RH.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest