Nagrada HASS-a uručena dugoreškoj stolnotenisačici Mateji Magličić, članici TIS-a iz Zagreba

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar u ponedjeljak, 8. prosinca, na prigodnoj svečanosti uručio je nagrade Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) koje se četvrtu godinu zaredom dodjeljuju u znak priznanja za doprinos razvoju studentskoga sporta u državi.

Ove godine odlukom Izvršnog odbora HASS-a nagrade su pripale dugoreškoj stolnotenisačici Mateji Magličić, članici STK TIS iz Zagreba, koja je tijekom studija osvojila 14 medalja za svoj Kineziološki fakultet i Sveučilište u Zagrebu, među ostalima i brončanu medalju na Europskim sveučilišnim igrama, te Futsal ekipi Veleučilišta VERN’ koja je na istom natjecanju osvojila srebrnu medalju.

Dodjeljujući nagrade ministar Mornar istaknuo je važnost sveučilišnog sporta koji danas okuplja oko 25.000 studenata. Zahvalio je HASS-u kao krovnoj organizaciji na svemu što je učinio za razvoj i promociju studentskog sporta, posljedica čega je i domaćinstvo 3. europskih sveučilišnih sportskih igara Zagreb – Rijeka 2016. Ministar je naglasio kako očekuje da će sveučilišni sport u budućnosti biti tretiran po uzoru na praksu koja se u sklopu Nacionalnog sveučilišnog sportskog savez (NCAA) njeguje u Americi na način da se vrhunski sportski rezultati vrednuju stipendijama, pomoći u nastavi i sl.

Na svečanosti su dodijeljena i posebna priznanja za razvoj akademskog sporta, a nagrađeni su: Josip Kostelić, izbornik i trener veslačke reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za polistrukturalne discipline Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski judo savez te bivši ministar doc. dr. sc. Željko Jovanović  i njegov pomoćnik za sport Petar Skansi, koji su svojim osobnim doprinosom pripomogli tome da Hrvatska bude organizator Europskih sveučilišnih igara 2016.

– Organizacija Igara veliki je izazov za sve nas. Riječ je o najvećem natjecanju po broju sudionika u povijesti hrvatskoga sporta. Univerzijada okuplja između 13 i 14 tisuća natjecatelja, što je čini masovnijim sportskim događajem i od Olimpijskih igara – istaknuo je predsjednik HASS-a dr. sc. Zrinko Čustonja, koji je u ime HASS-a ministru Mornaru darovao tenisice “starke” s logom Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016., kao simboličan poklon sportskoga duha.

Izvor: Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest