Zahvaljujući Koraku i partnerima, od 60 nezaposlenih žena, čak 20 dobilo posao, a njihovi mališani smještaj u vrtiću

–  Tko uspije i jednu osobu zaposliti u ovo vrijeme, napravio je ogromnu stvar! Isplatio bi se projekt da do sad nije ni jedna zaposlena osoba jer nikad ne znate kada će uroditi plodom, a zaposlenih 20 žena je da stanete i kažete: “Hvala Ti, Bože!”, rekao je gradonačelnik Damir Jelić na današnjem predstavljanju rezultata projekta “Preuzmite kontrolu, a mi ćemo skrb” Ženske grupe Korak i partnera.

Vrijedan 232.718 eura, od čega je 198.461 euro stigao iz Europskog socijalnog fonda, započet je krajem lipnja prošle godine. Korak, zajedno s Gradom, Dječjim vrtićem Karlovac  i Područnim uredom HZZ želio je povećati mogućnost zapošljavanja nezaposlenih majki, osiguravši im edukaciju i osposobljavanje, ali i smještaj djece u vrtiću. Očekivalo se da od 60 žena, korisnica projekta, njih 50 posto dođe bar do intervjua za posao, a 10 posto se zaposli. No, ostvareni rezultati – premda projekt traje još 20-ak dana – nadmašili su ta očekivanja.

– Od 66 prijavljenih žena, šest je odustalo iz osobnih razloga, pa je bilo 60 korisnica projekta koje su dobile znanja i vještine potrebne za ponovni ulazak na tržište rada, 74 djece uključeno je u program dječjeg vrtića, opremljen je prostor u Vrtiću Gaza vrijedan 218.000 kuna, dvije trenerice za zapošljavanje osposobljavale su polaznice, a dvije profesionalne odgojiteljice skrbile o djeci od 7 do 15.30 sati. Do sada je 20 korisnica zaposleno, a njihova djeca upisana u redovni program vrtića, dok je 70 posto korisnica došlo do faze intervju za posao, pa bi se broj onih koje nađu posao još mogao i promijeniti, kazala je voditeljica projekta Nataša Salapura Pavlačić.

Projekt završava 28. prosinca, no njegovi dobri rezultati potaknuli su partnere na potpisivanje sporazuma kojim će, u nešto manjem obimu, biti nastavljen.

– Iduće tri godine omogućit ćemo smještaj djece u vrtiće dok nezaposlene majke i očevi budu aktivno tražili zaposlenje, išli na neke edukacije, prekvalifikacije i slično. To će za korisnike socijalnog programa ili one bez prihoda biti dijelom besplatno, dok će ostali plaćati, najavila je Violeta Vukobratović.

Koliko smještaj mališana u vrtić znači roditeljima koji su nezaposleni, odlično znaju korisnice Korakova projekta. Kristina Marjanović još nije našla posao, ali vjeruje da će se to ubrzo promijeniti, to više jer namjerava završiti i dodatni program obrazovanja.

– Najvažnije mi je bilo da je dijete zbrinuto u vrtiću, što mi je dalo i priliku da nešto novo naučim i na osposobljavanju dobijem hrabrost da potražim posao. Isto tako, i dijete je u vrtiću puno naučilo. Tražim posao i nadam se da ću se uskoro zaposliti, a krenula sam i na daljnje školovanje kako bih bila što konkurentnija na tržištu rada, kazala je Marjanović.

Petra Kasunić je već uspjela dobiti posao, štoviše, nakon tri mjeseca na određeno vrijeme, i stalni!

– Dijete je bilo u vrtiću, ja sam tražila posao, išla na kolektivne radionice, na individualna savjetovanja, surfala, obišla mnoge tvrtke, bila i na stručnom osposobljavanju… A onda sam dobila posao u novootvorenoj trgovini Second hand house i zadovoljna sam, ispričala je Kasunić.

Većina žena zaposlena je na poslovima za koje je potrebna srednja stručna sprema, premda među njima ima i onih s fakultetskim diplomama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest