Zasjedanje MOO-a jednoglasno usvojilo Olimpijski plan 2020.

Zasjedanje MOO-a jednoglasno usvojilo Olimpijski plan 2020.

Članovi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) jednoglasno su 8. prosinca 2014. godine na 127. Zasjedanju u Monacu usvojili 40 preporuka za Olimpijski plan 2020, strateški plan budućeg razvoja Olimpijskog pokreta.

“Olimpijski plan 2020 je poput slagalice” rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach. “Nakon što ste usvojili svih 40 preporuka vidite cijelu sliku. To je slika napretka koja osigurava jedinstvenost olimpijskih igara i promiče vrijednosti olimpizma. Istodobno je to slika koja osnažuje sport u društvu.”

Bilo je predviđeno da će rasprava i glasovanje o Olimpijskom planu 2020 trajati dva dana, ali zbog velike podrške i tek 83 javljanja za riječ proces je okončan već prvi dan Zasjedanja. O svakoj se preporuci glasalo pojedinačno i svaka je dobila punu potporu svih 96 nazočnih članova MOO-a.

Predsjednik Bach koji je prije godinu i pol pokrenuo raspravu o Olimpijskom planu 2020 zahvalio se prisutnim članovima MOO-a na “vrlo važnom i pozitivnom danu za MOO i Olimpijski pokret”.

“Brzina kojom je Plan usvojen pokazuje veliku odlučnost članova” rekao je Bach na konferenciji za medije. “Bilo je to vrlo pozitivno iznenađenje koje je uslijedilo nakon više od godinu dana konstruktivne rasprave. Za mnoge članove zasigurno nije bilo jednostavno prihvatiti neke od preporuka. Neki su se možda nadali da za neke teme neće biti preporuka ili da će one biti u nekom drugom obliku. Neovisno o njihovim vlastitim interesima i stavovima odlučili su doprinijeti uspjehu Olimpijskog plana 2020. Zato izuzetno poštujem ono što su članovi MOO-a učinili.”

Preporuke se, između ostalog, odnose na proceduru kandidature za domaćinstvo Igara, održivost i nasljeđe Igara, sastavljanje sportskog programa, zaštitu “čistih” sportaša, osnivanje olimpijskog TV kanala, dobro upravljanje i autonomiju, etičnost u sport i uključivanje mladih u sport.

Prioritet Izvršnog odbora u narednom razdoblju bit će provođenje usvojenih preporuka.

Više o preporukama: http://www.olympic.org/Documents/Olympic_Agenda_2020/Olympic_Agenda_2020-Context_and_background-ENG.pdf http://www.olympic.org/Documents/Olympic_Agenda_2020/Olympic_Agenda_2020-20-20_Recommendations-ENG.pdf

HOO/ Manuela Sentđerđi Čorković

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest