Vuljanić prozvao županijsku vlast: Ako do sad nije napravljena Studija izvodljivosti za Babinu Goru, što su radili od 2011.? Rade bene od nas!

Lokacija budućeg Centra na Babinoj Gori

– Ako se sad radi studija predizvodljivosti za Centar na Babinoj Gori, kako je rekao ministar Zmajlović, očito je da studija izvodljivosti, temeljni dokument svakog projekta iz kojeg je vidljivo što će se raditi, gdje, koliko će koštati i kakve će benefite donijeti, pa i preduvjet da bilo koga možete tražiti novac, nikada nije napravljena!  Što je županijska vlast, poduzeće koje ima direktora, sekretaricu, auto i dvije-tri palme, radila od 2011.? Što su, zapravo, napravili do sada i koga su to tražili novac bez studije izvodljivosti? Na djelu je potpuna neodgovornost i čini mi se da rade budale, bene od svih nas – županijskih vijećnika, karlovačke i županijske javnosti, izjavio je na današnjoj pressici Nikola Vuljanić iz Udruge za zaštitu okoliša.

Kazao je kako je županijski pročelnik Marinko Maradin 2011. izjavio da Centar više nije županijski problem već državni i EU, koje će financirati njegovu izgradnju jer je Županija sve pripremila, treba još samo par dokumenata, a predsjednica Udruge Biserka Schmuck podsjetila na izjave direktora Kodosa Zdravka Marčetića iz veljače kako za 10-ak dana očekuje lokacijsku dozvolu za Centar.

– Studija utjecaja na okoliš i objedinjeni uvjeti, objavljeno je na stranici Ministarstva, usvojeni su 20. prosinca 2011. Po zakonu, ne ishodi li se lokacijska dozvola u roku od dvije godine, mora se raditi nova studija, stara je nevažeća! Na popisu Vladinih projekata koje treba financirati EU nema Centra na Babinoj Gori. Je li jedan od razloga što dokumentacija nije napravljena, nije odabran izvođač ili zbog tehnologije, mikrobiološke obrade, koju EU ne financira jer je smatra zastarjelom i neprikladnom? A Marčetić je najavio da će EU financirati 80 posto izgradnju Centra, Maradin je 29. rujna rekao da će to učiniti u stopostotnom iznosu, kazala je Schmuck.

Ilovac zatvoriti, pa otvoriti?

I ona i Vuljanić, baš kao i Žarko Kotur, koji smatra da je prevelikih kapaciteta za otpad čak i iz cijele Hrvatske, i dalje su protiv lokacije budućeg Centra na Babinoj Gori jer smatraju da za to ima prikladnijih mjesta, ali i sumnjaju da će tamo, umjesto centra za gospodarenje otpadom, biti smetlište.

– Nema pravilnog sakupljanja otpada, nema komposišta, reciklažnog dvorišta sa stručnjacima koji će građanima objasniti kako sakupljati otpad, nema ga ni u Prostornom planu Karlovca… Svega toga nema; još nikome nije došlo u glavu da to treba! Možda će se samo tehnologija s Ilovca preseliti na Babinu Goru, upozorila je Schmuck.

Bude li se gradio centar za gospodarenje otpadom kako to zakon propisuje, po Vuljanićevim riječima, mogao bi biti smješten bilo gdje – na Rakovcu, Dubovcu, Luščiću, pa i u njegovu dvorištu.

– Ne možeš raditi centar ako otpad ne sortiraš na njegovu izlazištu. Nitko do sad i nije imao namjeru napraviti pravi centar; na Babinoj Gori je izgrađena samo cesta da kamioni sa smećem mogu doći. Čini mi se da je namjera zatvoriti Ilovac, jer se mora zatvoriti, pa ga otvoriti negdje drugdje, napomenuo je Vuljanić, naglasivši da se županiijska vlast, koja je odgovorna za funkcioniranje ove zajednice, mora pobrinuti i za pravilan način zbrinjavanja otpada, odnosno, “raditi posao za koji je plaćena”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest