Karlovačka županija dobila proračun za 2015. – SDP bio protiv, kažu da bi izrada njihovog prijedloga izmjena ionako bila uzaludan trud

Karlovačka županija je danas dobila svoj Proračun za 2015. godinu dok su usvojene i projekcije proračuna za 2016. i 2017. godinu. U četvrtom ovogodišnjem rebalansu glavni je račun Karlovačke županije nešto modificiran.

Proračun za 2015. godinu iznosi što manje od 151,8 milijuna kuna, to je osam milijuna manje nego onaj u protekloj godini. Na početku rasprave oglasio se klub SDP-a ispred kojeg je Stjepan Mikulandrić rekao da su htjeli ići s amandmanom, no kad su analizirali sadržaj način na koji je prijedlog proračuna napravljen, zaključili su da bi trebale kompletne izmjene.

– U to se, međutim, nismo upuštali jer bi se naradili a naš bi prijedlog bio odbijen i tako bi nam trud propao, rekao je Mikulandrić.

– Po prihodovnoj strani, cijenim pripremu materijala, ali doista se pojavljuju neke stvari koje se namjerno zaobilaze ili ne znam zbog čega, govori se da je proračun manji jer nema 2,2, milijuna manje iz državnog proračuna, a ne govori se da će biti 6 milijuna prihoda za parlamentarne izbore. Ajmo naći neku mjeru. Kao da mi nemamo potrebe u našoj Županiji, a imamo službe ekipirane koje bi mogle iznjedriti neki projekt. Kako će ih biti u državi, kad ih nemamo niti na našoj razini, kaže Mikulandrić.

SDP-ovce je zasmetao “višak” od 2,3 milijuna kuna. Kako pita, što to znači, da ga neće potrošiti, odnosno da nemamo rješenje za potrošnju. Osvrnuo se i na prihode od legalizacije predviđene od milijun kuna. Da se u ovom odjelu bolje radi, kaže MIkulandrić, bila bi i ta prihodovna strana bolja no ostavlja da se vidi kakvi su novi rezultati legalizacije.

– Na kraju, bilo rečeno da su rashodi za zaposlenike smanjuju. Ne znam je li to lapsus ili nešto drugo, no po podacima smo utvrdili da su 27,6 milijuna kuna ,a u idućoj 28,6 milijuna kuna, dakle se povećavaju. Ovo je dovoljno da Klub SDP-a ne prihvati proračun za 2015. godinu, dodaje MIkulandrić.

Svi su odbori prihvatili prijedlog, dok je posebno zadovoljan novim proračunom HSS-ov Željko Obajdin. On je ustvrdio da je izvrstan, dok ga je zanimalo kako su “neki” učesnici u današnjoj raspravi govorili da se ne znaju koristiti prihodovna sredstva.

– Zanima me kako to znaju na državnom nivou, a BDP im pada već godinama. Zašto ne znaju tu prihodovnu stranu napraviti. Baš me zanima, kako možemo nešto napraviti, a ne dobijemo smjernice od Ministarstva financija, kako to riješiti, pita se Obajdin.

U svakom slučaju proračun je prošao s 30 ruku “za”. Pet je vijećnika bilo protiv a jedan suzdržan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest