RAZGOVOR, Antun Purgar: Kriteriji po kojima KŠZ raspoređuje novac su besmisleni

Kako dugo se vuku ti problemi?

– Problem je nastao još 2006. godine donošenjem navedene kategorizacije, kada je VK Korana uputila primjedbe na predloženu kategorizaciju, nažalost bez rezultata i bez podrške klubova koji su tim dokumentom, ali i njihovi sportaši, najviše oštećeni. Primjera radi, kod bodovanja ranga natjecanja tenis, streljaštvo, gimnastika, karate, veslanje, taekwondo za prvi stupanj natjecanja (nacionalno prvenstvo) vrednuju se s 300 bodova. Isto toliko dobije i klub županijske nogometne lige za nastup u petom stupnju (županijska liga). U određenom međunarodnom rangu natjecanja nogometni klub dobiva deset tisuća bodova, a svaki od pobrojanih sportova četiri stotine bodova, ili 25 puta manje. Pa zar nastup dvojca na pariće na Svjetskom kupu vrijedi 25 puta manje nego nastup nogometnog kluba u EL kvalifikacijama s klubom iz Moldavije ili iz Andore, bez namjere da time podcjenjujem klubove tih zemalja.

Zar se nije moglo postupiti drugačije?

– Ne da se je moglo postupiti drugačije, nego se i zbog poštivanja vrijednosnih kriterija i poštenog i korektnog odnosa prema sportašima koji to svojim rezultatima zavređuju moralo postupiti drugačije. Zašto nije? Na to trebaju odgovoriti prije svega oni koji su pripremili i usvojili takvu kategorizaciju, ali i predstavnici navedenih sportova u Skupštini KŠZ-a koji su dali svoj glas za dokument koji podcjenjuje rad i rezultate klubova i sportova koje oni predstavljaju. To se ne odnosi na veslanje koje već devet godina predlaže promjene, ali bez potrebne podrške i želje za promjenom postojećeg.

Kao predstavnici pojedinačnih sportova (veslanje, atletika,karate, taekwondo, tenis, gimnastika, streljaštvo) mogli ste se bolje organizirati te nastupiti zajednički i tako postići više?

– Teško je govoriti o mogućoj suradnji i zajedničkom nastupu predstavnika navedenih sportova kad su predstavnici istih u Skupštini KŠZ-a glasali za takovu kategorizaciji, osim predstavnika veslanja. Pokušali smo u nekoliko navrata pojasniti klubovima problem, slali smo im na uvid i naše primjedbe, nažalost bez reakcije.

JAK LOBI PREDSTAVNIKA LOPTAČKIH SPORTOVA

Mislite li da je komisija KŠZ-a koja je trebala odraditi taj posao njemu pristupila neozbiljno?

– Predložene izmjene i dopune više su kozmetika nego želja za rješavanjem problema. Tražilo se rješenje za NK Karlovac zbog ispadanja u Međužupanijsku ligu i svega što to ima za posljedicu. Problem je tretmana i prioriteta u taekwondou (TKD Karlovac – TKD Banija Pandas). Razdvajanje muške i ženske ekipe u odbojci u smislu korištenja programskih sredstava, iako predložena izmjena otvara pitanje zašto to ne važi i za ostale sportove i klubove koji imaju mušku i žensku ekipu.

Koje rješenje nudite?

– Predlažemo da KŠZ izradi dva dokumenta. Jedan je kategorizacija sportova i klubova u Karlovcu, kojim se na temelju utvrđenih sportskih i ostalih vrijednosnih kriterija, sportovi i klubovi razvrstavaju u vrijednosne skupine. Sada imamo prvu skupinu klubova koju čini 12 prioritetnih sportova, klubova. Nema razloga i opravdanja da klub koji ima status prioritetnog bude i u prvoj vrijednosnoj skupini, nego u onoj koja mu po kategorizaciji i rangiranju pripada. Drugi je dokument, Pravilnik o pravima i načinu korištenja programskih sredstava, kojim je utvrđeno korištenje sredstava sukladno razvrstavanju klubova u jakosne skupine i pravima koje pojedina vrijednosna skupina nosi klubovima koji su u nju razvrstani. Navedeni način funkcionira niz godina u mnogim sredinama; Zagreb, Rijeka, Samobor, Hrvatski olimpijski odbor, Osijek i mnogim drugima te nema opravdanja i razloga da Karlovac nema ustrojen takav, ili sličan način, vrednovanja i financiranja sporta.

Kako se uopće pojedinačni sportovi nametnuti kolektivnim, odnosno loptačkim sportovima?

– Nema potrebe za nametanjem, sport je lijep, ali nemilosrdan. Priznaje se rezultat i svaki onaj sportaš, klub ili sport koji ostvari vrhunske rezultate, mora imati i takav tretman. Sve ostalo je amaterizam ili rekreacija i nema razloga da se klub ili sport protežira iz nekih povijesnih, socioloških osobnih ili političkih razloga. Takav pristup se odavno pokazao kao štetan za sport i sve ono što je vezano za sportsku aktivnost u nekoj sredini. Karlovac ima, nažalost, nepotrebno i loše iskustvo u nogometu i košarci, upravo iz navedenih razloga

Kako NK Karlovac 1919 može biti među klubovima prioriteta, a igra u 4. ligi?

– Razlog je upravo u odredbama koje stoje u Kriterijima za raspodjelu financijskih sredstava sportskim klubovima gdje izrijekom stoji kako klub, da bi postao nositeljem kvalitete, mora nastupati u najvišem rangu državnog natjecanja. Isto tako, u posljednjem stavku istog članka stoji da nositelj kvalitete može biti i klub koji ne ispunjava navedeni uvjet, ako dolazi iz prve skupine sportova. To je jedan od nonsensa iz Kriterija i razlog zbog čega treba što prije, hitno, donijeti Kategorizaciju i Pravilnik o pravima i načinu korištenja programskih sredstava.

Financiranje sporta u 2015. bit će osjetno manje. Što onda možemo očekivati?

– Malo, pa ništa! Sredstva su više nego nedostatna. Jasno je da je proračun iz poznatih razloga morao biti smanjen i restriktivan, ali nisam siguran da se nije moglo osigurati više sredstava za sport. Tu je i raspodjela unutar sredstava za Javne potrebe u sportu kojima raspolaže KŠZ-a. Po usvojenoj odluci, od ukupnih sredstava za sport, 48,47 posto koristit će se za održavanje i korištenje sportskih objekata, sportski programi klubova 25,84 posto, Stručna služba KŠZ-a i treneri profesionalci 22 posto i za školski i invalidski sport te stipendije sportašima, zdravstvena skrb sportaša 3,11 posto. Sportska aktivnost klubova praćena je sa 1.570.000 kuna, iznos je to koji je nedavno trošio Nogometni klub Karlovac mjesečno. Ispada da se KŠZ-a mora baviti više održavanjem i korištenjem sportskih objekata nego onime što joj je temeljni zadatak, a to je skrbiti o sportskoj aktivnosti, rezultatima i promociji grada kroz sport i sportske rezultate. Svaki daljnji komentar tome je suvišan!

VESLAČKI KLUB MALO “PLIVA”, MALO “RONI”

Kako se u toj situaciji snalazi VK Korana na čijem ste čelu?

– Najblaže rečeno teško! Zabrinjavajuće za budućnost kluba koji iduće godine obilježava 80 godina svog rada (1935 – 2015.). Veslački klub koristi i upravlja s tri sportska objekta, skrbi za njihovo održavanje, obnovu i izgradnju, snosi sve troškove objekata, struje, vode, grijanja, komunalija, osiguranja i svega onog što je neophodno da bi svi objekti i sportski program treninga i natjecanja mogli funkcionirati. Sve te troškove koji iznose oko 60.000 kuna, osigurava Veslački klub Korana bez neke potpore, za razliku od većeg dijela prioritetnih klubova kojima je to riješeno kroz sredstva za održavanje i korištenje sportskih objekata. Veslački klub je u posljednjih sedam ili osam godina uložio oko 1.200.000 kuna vlastitih i kreditnih sredstava za obnovu i izgradnju sportskih objekata, koja se redovno uz velike napore i teškoće uredno otplaćuju. Veliki nam je problem oprema koja je vrlo skupa i nabavlja se iz inozemstva. Na primjer, jedan skif srednje klase stoje oko osam tisuća eura, skul četverac 15.000 do 16.000 eura, ili par vesala koja stoje oko osam stotina eura. Bez čamaca, vesala i ostale opreme nema veslanja i velike su i gotovo nepremostive teškoće u osiguranju minimalnih uvjeta za trening i natjecanja.

Koji su gorući problemi kluba?

– Trenutno nam je izraziti problem stanje splavi koji je nakon niza godina korištenja potrebno zamijenitI. Cijena nove splavi je oko 80.000 kuna. Klub nije u mogućnosti to kupiti i problem će se nastojati rješavati vlastitim snagama, što zbog konstrukcije i veličine splavi neće biti ni malo jednostavno.

Rezultatima ste zadovoljni?

– Na naše veslačice i veslače i njihove rezultate posebno smo ponosni. U razdoblju 1990 – 2014. godina naši veslači nastupili su na 35 velikih međunarodnih natjecanja (Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, svjetskom kupu, mediteranskim igrama Svjetskim vojnim igrama, svjetskim i europskim sveučilišnim veslačkim prvenstvima) osvojivši devet odličja, a u istom razdoblju na hrvatskom veslačkom prvenstvu osvojeno je 144 odličja, 26 naslova prvaka države, 49 srebrnih i 69 brončanih odličja, uz niz sjajnih rezultata na domaćim i međunarodnim veslačkim regatama, što klub svrstava među najuspješnije klubove grada i županije.

Klub ima stabilno članstvo i kontinuirano radi na njegovom povećanju?

– Veslački klub je uvijek u svom radu imao potporu svoga članstva i prijatelja kluba, ali i brojnih dobrih ljudi bez čije potpore klub bi vrlo teško opstao. Za istaći je suradnju i potporu koju klub u svom djelovanju ima od Grada Karlovca, Karlovačke županije, gradskog i županijskog sportskog saveza, na čemu im iskazujemo zahvalnost. Nije i neće biti lako održavati u ovakvoj situaciji funkcioniranje kluba, klub je u svojoj povijesti prolazio dobra i teška razdoblja, ali njegova opstojnost i sve ono što predstavlja ne smije i neće doći u pitanje.

KAŠonline / Marijan Bakić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest