Karlovac jedne nove generacije mladih šaren je i veseo grad kojim se s punim pravom ponosimo

Scena je okosnica, no jednako aktivni mladi su bili i izvan nje. LED kolektiv i njihov festival već su svjetski poznati, a ljubitelji elektronske glazbe mogli su uživati i u brojnim događanjima na Starom gradu i obalama rijeka u organizaciji Poluge i Infinituma, Pick Up Festival pravo je malo čudo – mahom srednjoškolci iz udruge Izvan fokusa već su drugu godinu zaredom organizirali sjajan trodnevni festival uz bendove iz cijele Hrvatske i BiH, a karlovačka promenada tijekom proljeća i ljeta obilovala je svirkama, izložbama i drugih događanjima. Posebno poglavlje uvijek je neizostavni Kinoklub koji samo na prvi pogled paradoksalno, a zapravo potvrđujući priču o dva grada – “grad bez kina” pretvara u grad s možda i najljepšim hrvatskim kino i filmskim pričama kao što su prekrasno Riječno kino i filmski Four River festival koji u grad na četiri rijeke dovodi mlade filmaše iz doslovno cijelog svijeta! Izvan fokusa i Kinoklub su i primjer još jedne izuzetno bitne stvari – najaktivniji mladi Karlovčani odlaskom na fakultet ne odlaze i iz grada, naprotiv, ostaju jednako aktivni u svom gradu. Primjerice, ekipa iz Izvan fokusa dovršila je u ovoj godini srednju školu, upisala fakultete, no naredne godine u Karlovac dovode veliki festival Foto dani mladih i nastavljaju s Pick Up Festivalom.

I to je tek početak priče. Možda i nedovoljno u fokusu javnosti su fantastični mladi sportaši. Znate li da Karlovac danas ima mlade reprezentativce i sudionike europskih i svjetskih prvenstava u taekwondou, karateu, gimnastici, atletici, rukometu, odbojci, baseballu, kick boxingu…?

Društveni angažman? Itekako. Udruga Carpe Diem putuje cijelim svijetom u sklopu međunarodne suradnje, a u Karlovcu je već ugostila mlade iz brojnih zemalja, neke i na dulje vrijeme, kao što je Francuskinja Agathe Viot, koja će u Karlovcu volontirati godinu dana. Centar za mlade Grabrik ujedno mladima pruža gotovo bezbrojne radionice i tečajeve, gotovo u pravilu potpuno besplatne. Neizostavno je spomenuti i TEDx – nakon Pecha Kuche (ove godine nažalost malo zaboravljene, nadamo se od sljedeće ponovno aktivne) još jedan svjetski trend koji se pojavio u Karlovcu prije mnogih znatno većih gradova, zahvaljujući velikoj ekipi mladih predvođenoj Domagojem Škrtićem i Demjanom Rožmanom. Pritom, u gotovo svim aspektima ističe se i međusobna suradnja udruga i pomaganje na najrazličitije načine. I ne samo međusobno, posebno je u sjećanju izuzetno dobro organiziran i posjećen koncert za poplavljena područja u Slavoniji, na koji je odaziv mladih bio toliki da je ponestalo ulaznica!

Ako i niste mladi, bilo bi jako pogrešno pod teretom one druge stvarnosti – niskih plaća, nezaposlenosti i skupih režija, ignorirati zaista prekrasnu priču koju mladi trenutačno stvaraju u našem gradu. A, mogu li se ta dva Karlovca pomiriti? Teško. No, u novogodišnjem raspoloženju recimo – sve je moguće. Samo, situacija je obrnuta i stariji bi trebali učiti od mladih. Kažu da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Okrenimo to pa recimo da karlovačka gradska vlast (ali i oporba!) trenutačno ima mlade koje sasvim sigurno ne zaslužuje. Nadamo se da će ih u 2015. godini početi zasluživati.

Za konkretnu ideju poslužit ćemo se opet primjerom jednog od najaktivnijih mladih Karlovčana. Pavle Kocanjer stalan je član udruge Izvan fokusa, sjajan fotograf i filmaš, koji je pred kraj godine, u hladan utorak navečer, napunio Malu scenu svojim fenomenalnim kratkim filmićem o karlovačkoj i dugoreškoj skate sceni. Obećanja gradskih vlasti da će početi izgradnju skate parka traju dobrih desetak godina. Vrlo lijep korak prema mladima bio bi da u 2015. godini napokon standardne prazne riječi budu pretvorene u nešto konkretno. Nema sumnje da ćemo u narednoj godini i dalje uživati u Karlovcu mladih i njihovom entuzijazmu, no bilo bi lijepo da ne moramo paralelno rezignirano gledati prema zgradi Gradskog poglavarstva, pomireni s tim da iz te zgrade ugodna iznenađenja ne mogu stići.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest