Ogledalo siromaštva: Skoro svaki deveti stanovnik Karlovačke županije prima socijalnu pomoć

Skoro svaki deveti stanovnik Karlovačke županije prima nekakvu državnu pomoć. Njih 15.354 koristi neko pravo u socijalnoj skrbi, pokazuju podaci Ministarstva socijalne politike i mladih.

Zajamčena minimalna naknada pomoć je koju preko centara socijalne skrbi stanovnici Karlovačke županije najviše koriste: po posljednjim podacima Ministarstva, isplaćena je za 2.267 samaca i kućanstava, odnosno, za 3.594 osobe.

Taj novčani iznos trebao bi zadovoljiti osnovne životne potrebe samca ili kućanstva koji za to nemaju dovoljno drugih sredstava, iznosi 800 kuna za samca, odnosno, za kućanstvo zbroj udjela njegovih članova, a u zemlji ga koriste 84.224 osobe.

Od onih koji ga dobivaju u županiji, najviše je korisnika karlovačkog Centra za socijalnu skrb, 1.548, a najmanje ozaljskog, 201 osoba.

Nakon minimalne naknade, najučestalije pravou socijalnoj skrbi koje ostvaruju stanovnici Karlovačke županije je doplatak za pomoć i njegu, koji dobiva 3.036 stanovnika Karlovačke županije, jednokratnu naknadu primilo ih je 2.640, a pomoć za uzdržavanje 668. Najmanje korišten oblik pomoći jesu naknade u vezi s obrazovanjem, koje je koristilo šest osoba, odnosno, organizirano stanovanje, samo tri.

Pomoć Županije, odnosno, gradova ili općina, za stanovanje koristi 1.406 stanovnika županije, a za troškove ogrijeva njih 1.950.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest