RAZGOVOR, Želimir Feitl: Vodimo računa da sve članice KŠZ-a prežive 2015.

Kraj je godine i već tradicionalni godišnji intervju na temu sporta pripada prvom čovjeku karlovačkog sporta, predsjedniku Karlovačke športske zajednice Želimiru Feitlu, bivšem svestranom sportašu, reprezentativcu Hrvatske i Jugoslavije u karateu te u omladinskoj rukometnoj reprezentaciji Hrvatske. Istekom 2014. godine Feitl i njegov Upravni odbor ulaze u treću godinu mandata. Mora se, međutim, priznati da je rezultatima rada postignutim za pune dvije godine mandata ova ekipa nadmašila puni dvostruki mandat prethodnika. Trudili su se koliko su mogli, izvlačili su maksimum iz ostavljenog nakon osmogodišnjeg “zimskog sna” onih koji su im prethodili. Da je kojim slučajem bila bolja financijska situacija, da se moglo više potpore pružiti svojim članicama, vjerojatno bi polučili više.

O SPORTSKIM USPJESIMA U 2014.

– S obzirom na krizne situacije u nekim momčadskim sportovima (nogomet, rukomet) ostali momčadski sportovi u rangu su prošlogodišnji rezultata, osim BK Olimpija ’83 koji je bio drugi u Hrvatskoj te je osvojio Hrvatski kup i prvo mjesto u Interligi. Za pohvalu je rezultat Ženskog odbojkaškog kluba koji je u 1B Hrvatskoj ligi trenutačno na trećem mjestu. Ženska ekipa TKD Banija Pandas je također treća u Hrvatskoj po osvojenim medaljama, a KBK Tigar ima seniorske prvakinje RH. Zapažene rezultate imale su i muške momčadi u streljaštvu (SK Policajac) dva prva mjesta u RH, Seniori KBK Tigar su ekipno prvi u Hrvatskoj te tenisači TK Karlovac imaju prvo mjesto u parovima (Perak i Poljak) u Hrvatskoj – odgovara Feitl na naš upit o tome kako ocjenjuje rezultate klubova u 2014. godini.

…a u pojedinačnoj konkurenciji?

– Kod sportašica se ističu i ove godine tekvondašica Mateja Kunović prvim mjestom u seniorskoj konkurenciji u Hrvatskoj te trećim mjestom na Europskom prvenstvu. Lucija Cicvara iz KBK Tigar najbolja je u državi u svojoj kategoriji, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, te je treća juniorka na SP-u u Riminiju. Atletičarka Katarina Smiljanac druga je u Hrvatskoj na 1500 metara i prva na Kupu Hrvatske na 1500 i 800 metara. Strelkinja Štefanija Klokočki je prvakinja države u zračnoj puški. Gimnastičarka Petra Furač iz GK Sokol ima treće mjesto u Hrvatskoj u parteru, a veslačica Irma Šumar iz VK Korana je treća na prvenstvu Hrvatske. Kod sportaša su se istakli gimnastičar Jurica Suhin s prvim mjestom u višeboju na prvenstvu Hrvatske i s dva treća mjesta u ručama i preskoku. Zoran Salopek iz OTMK Karlovac je prvak Hrvatske u klasi deset. Višegodišnji najbolji karlovački sportaš, strijelac Vlado Cindrić, prvi je u državi u MK i zračnom pištolju. Karataš Dino Povrženić prvak je Hrvatske u mlađim seniorima i osvajač brončane ekipne medalje s Balkanskog prvenstva. Istakli su se još i rukometaš Ivan Bačić iz HRK Karlovac te odbojkaš Bojan Janjanin iz OK Karlovac…

O RADU PROFESIONALNIH SPORTSKIH UČITELJA

Kako vi gledate na rad klubova iz prioriteta koji, između ostaloga, imaju i profesionalne trenere?

– Voditi klub u današnjim vremenima je slično kao voditi malo poduzeće. To je pogon za koji se morate svakodnevno brinuti, ulagati u njega novo znanje, vještine, ideje, opremu, osuvremenjivati ga, animirati djecu, zadržati ih, potaknuti da zavole sport, odgajati da postanu ljudi i zdravo žive… Neki od klubova brzo su se prilagodili novim uvjetima, a neki malo kasne. Opstanu oni koji se žele mijenjati i mijenjaju se.

Kako bi ocijenili rad sportskih učitelja? Tko iskače, a tko bi mogao biti bolji?

– Rad sportskih učitelja se ocjenjuje po rezultatima sportaša koje treniraju. Profesionalni treneri su nositelji kvalitete sporta u svojim klubovima i samim time imaju veliku odgovornost. S trenerima profesionalcima se redovito sastajemo i rješavamo probleme, a na zadnjem sastanku u prosincu su svi treneri upozoreni da svoj rad moraju prilagoditi zahtjevima klubova, da budu odgovorni prema mladima, poštuju kodeks sportskog ponašanja te da budu uzor u provođenju trenažnog procesa.

NK KARLOVAC SE IZVUKAO

NK Karlovac 1919 je, recimo to tako, stabiliziran…?!

– Točno je da je dugo trebalo da se imenuje Uprava i predsjednik kluba i sada je klub donekle na stabilnim nogama, uglavnom s vlastitim igračkim i trenerskim kadrom. To je ono na čemu treba ustrajati. Uprava kluba je odgovorna za financijsko stanje u klubu i nadam se da će uspjeti održati klub u pozitivnom poslovanju.

Kako NK Karlovac 1919 koji igra četvrtu ligu može biti među prioritetnim klubovima?

– Po sadašnjim kriterijima za raspodjelu, klub koji ispadne iz prvog stupnja natjecanja, a u odnosu na prateći (NK Ilovac) zadrži viši rang, ostaje nositelj kvalitete i ostaje među prioritetnim sportovima. NK Karlovac 1919 igra 4. HNL i ima sve igračke selekcije.

“GAŠENJE” HRK KARLOVAC NE DOLAZI U OBZIR

Kako bi ocijenili dosadašnji rad vašeg Upravnog odbora?

– Upravni odbor KŠZ se redovito sastaje i nije bilo sjednice gdje nismo imali kvorum. Nastojim da se materijali unaprijed pripreme i pošalju kako bi rasprave bile što konciznije i kraće. Ocjenu rada svih nas u Upravnom odboru treba donijeti naše članstvo, malo je nezahvalno da sami sebe ocjenjujemo.

Uskoro izlaze nominacije za najbolje u KA-sportu za 2014., proglašenje je 23. siječnja 2015. godine?

– Upravo se pripremaju materijali. Povjerenstvo za odabir najboljih ima sastanak 29. prosinca, a Upravni odbor se sastaje 30. prosinca 2014. godine. Iza tog datuma idu materijali sa nominacijama za glasovanje na sve skupštinare, desetak sportskih novinara i članove Nadzornog odbora te Upravno odbora KŠZ-a.

Upravni odbor je dao “zeleno svjetlo” i na izdavanje knjige “Velikani karlovačkog športa”…

– Na zadnjoj sjednici Upravni odbor donio je odluka da se ide u izdavanje knjige “Velikani karlovačkog športa” s time da moramo istu financirati isključivo iz sponzorskih sredstava, da ne trošimo i ovako mala sredstva namijenjena sportu u Karlovcu. Nadam se da ćemo uspjeti prikupiti dovoljno sredstava za tiskanje knjige. Nakon brošure “Najbolji u karlovačkom športu 1962 – 2012.” Koju smo objavili prije dvije godine, ova bi monografija trebala biti reprezentativna publikacija karlovačkog sporta, a biti će predstavljena javnosti do kraja ožujka 2015. godine.

Od nedavno ste u mirovini. Znači li to da čete se sad moći više angažirati u radu KŠZ-a, ili čete se, možda, angažirati u politici?

– Sa 1. listopadom 2014. sam u mirovini s time da još predstavljam Kaplast u tijelima HGK i HUP-u, dok mi ne istekne mandat. Sigurno je da ću moći više vremena posvetiti radu u KŠZ-u, još su dvije godine mog mandata kao predsjednika, ima puno posla za obaviti što smo si zacrtali u Strategiji sporta, tako da za politiku neće biti prostora.

Nekoliko sati preostalo je još do nove 2015. godine. Što bi poželjeli sportašima?

– Svim sportašima, sportašicama i sportskim djelatnicima želim u novoj 2015. godini puno zdravlja i uspjeha u rezultatima, te strpljenja zbog lošijeg financiranja svih djelatnosti u sportu. Nadam se da moraju krenuti bolja vremena za sve, a tako i za cjelokupan sport.

KAŠonline / Marijan Bakić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest