Karlovačka županija nije zadovoljna kako pišemo o gradnji hidroelektrana, kažu da smo netočni i zlonamjerni, pa evo njihove istine

HE Lešće

Glasnogovornik Karlovačke županije Bernardo Pahor nam je poslao priopćenje “Karlovačke županije kao reakciju na učestale medijske napise o izgradnji mini hidro-elektrana na rijekama u Karlovačkoj županiji u kojim se Karlovačka županija i njene službe dovode u vrlo negativan kontekst“. On tvrdi kako “nitko od autora tih tekstova nije kontaktirao nadležne iz Karlovačke županije” pa su “dužni, u cilju objektivnog i prije svega činjeničnog informiranja javnosti, tražiti objavu ovog Priopćenja u vašim medijima. Vjerujemo da će na taj način javnost dobiti cjelovitu sliku o ovoj temi i moći objektivno prosuditi o stvarnom stanju“.

Priopćenje Karlovačke županije prenosimo u cijelosti:

Potaknuti stalnim napadima u medijima i općenito u javnosti, a posebno proteklih tjedana povodom navoda udruge ´Pan´ – za zaštitu okoliša i prirode (nekad ˝Eko Pan˝) dužni smo reagirati. Istupima spomenute udruge javnost se informira zlonamjerno i neobjektivno te bez osnove upućuje na nestručan i nesavjestan rad javnih institucija svih razina, posebno Karlovačke županije.

MHE PRIMIŠLJE – PRAVNA BITKA PROTIV ŽUPANIJSKOG RJEŠENJA POTPUNO NEPOTREBNA OD SVIBNJA 2014. GODINE U vezi napisa o ˝Pobjedi Eko Pana˝ nakon što je Visoki Upravni sud poništio prvostupanjsku presudu Upravnog suda, drugostupanjsko rješenje Ministarstva te Rješenje Karlovačke županije, prava istina je da je nepravomoćno Rješenje protiv kojeg se vodila pravna bitka postalo ˝bezvrijedan akt”, još u svibnju 2014. godine jer je tada stupila na snagu nova zakonska regulativa.

Presuda Visokog upravnog suda donesena je nakon duge 4 godine. Ponavljanje postupka prema propisima koji su vrijedili u vrijeme donošenja rješenja kako stoji u presudi, nije moguće niti bi imalo smisla. To se odnosi i na sva ostala nepravomoćna rješenja za izgradnje hidroelektrana koja su izdana od strane Županije prema tadašnjim propisima. Daljnje i ponovljene postupke investitori MHE nikada nisu pokrenuli. Zaključno i slikovito rečeno, udruga ˝Eko Pan˝ maestralno je očistila lanjski snijeg u srpnju na Foginovom kupalištu u Karlovcu!

MHE DABROVA DOLINA – 2018. GODINE UPRAVNI NADZOR NAD POSTUPCIMA KARLOVAČKE ŽUPANIJE NIJE UTVRDIO POVREDE PROPISA, NI NEPRAVILNOSTI U RADU

Udruga ˝Eko Pan˝ više puta je u javnost plasirala netočne informacije o presušivanju i uništavanju Šušnjarovog slapa kao posljedicu izgradnje ˝MHE Dabrova dolina 1˝. Međutim, već i u dokumentaciju za izgradnju MHE navodi se kako slap presušuje za niskih vodostaja. Kao dokaz prilažemo nekoliko fotografija iz perioda prije i nakon izgradnje MHE.

Zbog sumnji u zakonitost postupaka po prijedlogu pučke pravobraniteljice pokrenut je upravni nadzor nad predmetom županijskog odjela MHE “Dabrova dolina 1˝. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike utvrdilo je da

NEMA POVREDA PROPISA, ni formalnih ni materijalnih, kao niti nepravilnosti zbog kojih bi rješenje trebalo biti ukinuto ili poništeno.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA ZA OČUVANJE SEDRE I UKIDANJE LOKACIJA NOVIH HE S PODIZANJEM BRANA I AKUMULACIJAMA Od 2014. godine vođenje okolišnih postupaka te izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola za HE u nadležnosti je ministarstava, a ne županija. Stoga je navođenje kako Karlovačka županija ˝pere ruke kao Poncije Pilat˝ izrazito zlonamjerno i netočno. Potpuno suprotno, Županija se aktivno zalaže za brisanje planiranih lokacija hidroelektrana s akumulacijama iz Prostornog plana Karlovačke županije. Sustavno se radi na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja i uspostavi ravnoteže između potreba suvremenog čovjeka u njegovoj svakodnevici s jedne strane te očuvanju i zaštiti prirode i okoliša s druge strane.

Inzistiramo i dalje na aktivnoj suradnji javnosti i civilnog društva te apeliramo na pravovremeno uključivanje u javne rasprave. Naše procedure, i iz ovog razloga, često djeluju složene i dugačke, odnosno komplicirane i spore. Nažalost, iskustvo pokazuje kako se pojedini predstavnici civilnog društva nerijetko uključuju tek na kraju postupka ili čak nakon izgradnje, bez sudjelovanja u raspravama kada je predviđeno njihovo najaktivnije uključivanje.

Komunikacija koja se isključivo odvija putem medija ne upućuje na dobronamjernost niti ima smislenog učinka.

Gdje je pogriješio KAportal?

Ne ulazeći u način praćenja ove teme drugih medija, osim što je prenio priopćenje “Pana” pod naslovom “Pobjeda Eko Pana: Visoki upravni sud naložio procjenu utjecaja na okoliš za HE u Primišlju, poziv Županiji na izmjenu prostornog plana”, KAportal se problematikom mini hidroelektrana bavio u još dva navrata. Tekstom pod naslovom “Planovi za hidroelektrane nisu više županijski nego državni posao? U Županiji tvrde: Mi samo prosljeđujemo želje gradova i općina” objavljenim 4. studenog upravo smo naveli da je izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola za HE u nadležnosti ministarstava, a vođeni odgovorima na upit koje smo na tu temu dobili iz Odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Karlovačke županije.

Drugi tekst objavljen je pod naslovom “Peru ruke kao Poncije Pilat? Županija se pravda da više ne odlučuje o hidroelektranama, a hvali se hidropotencijalom karlovačkih rijeka” 27. prosinca, te je u tom slučaju korištena izjava župana Damira Jelića dana na tiskovnoj konferenciji nakon zasjedanja Vlade RH u Karlovcu.

Ovime dokazujemo da su potpuno neutemeljene optužbe iz Županije kako “nitko od autora tih tekstova nije kontaktirao nadležne iz Karlovačke županije“.

Tvrdeći da se “aktivno zalažu za brisanje planiranih lokacija hidroelektrana s akumulacijama iz Prostornog plana Karlovačke županije” iz kojeg nije izbrisana još nijedna i tvrdeći da “sustavno rade na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja i uspostavi ravnoteže između potreba suvremenog čovjeka u njegovoj svakodnevici s jedne strane te očuvanju i zaštiti prirode i okoliša s druge strane”, istovremeno nudeći Vladi hidropotencijal karlovačkih rijeka, svakako otvara prostor za kritičko praćenje ove teme koju smatramo od posebnog javnog interesa.

I HE Lešće je izgrađena potpuno legalno, bez formalnih i materijalnih povreda propisa, pa je potpuno devastirala nizvodni tok rijeke Dobre. Koji dio u ovim člancima je izrazito zlonamjeran i netočan?

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest