Ugostitelji još u strahu od naloga za rušenje terasa, gradonačelnik tvrdi: Nova Odluka spremna i usklađena sa Zakonom o građenju

Brojnim karlovačkim ugostiteljima još uvijek nad glavom visi uklanjanje zatvorenih terasa, odnosno tenda s pergolom, a po nalogu građevinske inspekcije. Podsjetimo, dosta ih je sagradilo kako bi si i u zimskim mjesecima proširili prostor za usluživanje, no tek onda su saznali da za to treba imati građevinsku dozvolu a uskoro svi su redom dobili i rješenja za uklanjanje.

Vijest da ih ipak neće trebati ukloniti  pojavila se prije dva mjeseca kad je karlovačka gradska uprava izvijestila da je iz Ministarstva stigao odgovor da se tende prema Pravilniku o jednostavnoj građevini mogu graditi, ali sve mora biti usklađeno s Odlukom nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Karlovca.

Prošlo je dva mjeseca, a ovakva odluka još nije donešena, pa su ugostitelji i dalje u strahu, a neki su nas i kontaktirali da provjerimo “gdje je zapelo” s donošenjem ovih akata. Kako saznajemo od gradonačelnika Damira Mandića, prijedlog nacrta Odluke o komunalnom redu je gotov, no najprije će ga predstaviti onima na koje se izravno odnosi, ugostiteljima, a potom javnosti. Sastanak na tu temu s obrtnicima, odnosno, Cehom ugostitelja bit će u ponedjeljak, javna rasprava o nacrtu par dana kasnije, početkom veljače, a Vijeće bi je trebalo usvojiti 21. ožujka.

– Bili smo u kontinuiranom kontaktu s ugostiteljima i našu Odluku o komunalnom redu poprilično doveli do razine da sve prijedloge i zahtjeve naših ugostitelja uvažimo. Isto tako, odradili smo dosta sastanaka da ta odluka ne bude danas – sutra opet razlog ili uzrok nekih drugih propitivanja, tako da je usklađena i sa Zakonom o građenju. Stvarno smo se potrudili ubrzati sve to, iako smo svjesni da to nije onako brzo kako bismo željeli. Zakon nas je natjerao da do 1. lipnja moramo uskladiti taj dio, stvarno smo se potrudili da to odradimo što prije, a cilj nam je bio da do 1. travnja, kada kreće vrijeme terasa, ugostitelji točno znaju na čemu su. Osobno, očekujem da smo s ovom odlukom i našim prijedlozima došli do razine gdje terase više neće biti problem u gradu Karlovcu, izjavio je Mandić.

Dodao je da su pri izradi odluke gledali iskustva drugih gradova, o tom problemu raspravljali i na Udruzi gradova, kontaktirali nadležno ministarstvo.

– U jednom trenutku dobili smo negativan odgovor Ministarstva graditeljstva na neke naše prijedloge, ali mi se čini da smo ovakvom odlukom o komunalnom redu pronašli najkvalitetnije rješenje do sad, kazao je Mandić. Upitan hoće li novom odlukom biti omogućeno postavljanje terasa na lokacijama s kojih su uklonjene rješenjima inspekcije, odgovorio je potvrdno.

– Da, nekakva terasa. Ovdje je važno imati na umu da postojeća odluka po kojoj se mogu raditi terase nije prepoznavala probleme koji su do sad bili. Mi smo se trudili prepoznati te probleme i riješiti ih. Jako je važno, koliko god možda bilo teško našim ugostiteljima razumjeti: nova odluka usklađena je sa Zakonom o građenju, napomenuo je Mandić.

Pojedinosti nije želio otkrivati prije no što ih doznaju ugostitelji, ali to bi, valjda, trebalo značiti da će se tende moći postavljati i da ih ugostitelji, kao što je lani bilo, neće morati uklanjati, ni seleći ih na kotačićima, ni ravnajući bagerima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest