Karlovačke zgrade više od tri kata moći će povoljno ugrađivati dizala – interes velik, nije ni čudo kad 85 posto sredstava daje EU

Ivica Galovic/PIXSELL

I stanari karlovačkih zgrada, viših od tri kata, koje nemaju dizala, mogli bi ih povoljno ugraditi iduće godine, uz sufinanciranje iz EU fondova. Objavljivanje natječaja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU najavilo je poslije ljeta, a HGK, zajedno s partnerima, upravo provodi anektu o zainteresiranosti stanara koju treba popuniti do 31. siječnja.

Najavio je to na današnjoj pressici predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman, kazavši da je zgrada, prikladnih za sudjelovanje u ovom projektu, u zemlji 16.804, a ulaza u Karlovcu oko 300.

– Ovim projektom stanovanje u višim zgradama lakšim će se učinit  svim stanarima, a prvenstveno umirovljenicima, bolesnima, invalidima. Procjenjuje se da jedan takav lift košta oko 350.000 kuna, a 85 posto bi se financiralo iz EU projekata, 15 posto bi ostalo stanarima za financiranje. Primjerice, u ulazima s 20-ak stanara, koštat će 3-4.000 kuna po stanu. Već se zna da za to neće trebati građevinske dozvole, bit će potreban projekt i dokumentacija, naravno, a predstavnici stanara obrazac za pretprijavu, u kojem je vidljivo što sve treba, mogu pronaći na web stranicama HGK, rekao je Kuzman, napomenuvši da bi, odluči li se većina zgrada za ugradnju dizala, to značilo i otvaranje dvije tisuće radnih mjesta.

Do sad je anketu popunilo 7.500 predstavnika stanara, a učinila je to i većina od 270 ulaza u trokatnim i višekatnim zgradama, koji bi mogli sudjelovati u ovom projektu, a kojima upravlja Inkasator. Svi su predstavnici telefonski kontaktirani, upućeni su im dopisi i pozvani su u Inkasator kako bi im se moglo popuniti te pretprijave, a krenulo se u obilazak zgrada i prikupljanje potrebnih potpisa.

– Ovo je faza pretprijave, ne obvezuje na daljnju realizaciju, ali bi bilo dobro da svi koji za to imaju mogućnost ispune obrasce. Inkasator stoji na raspolaganju i što god bude trebalo prolazit ćemo s njima kako bismo imali svu spremnu dokumentaciju, prijavili se na natječaj čim bude objavljen i povukli što više sredstava za naše sugrađane, izjavila je direktorica Inkasatora Ivana Fočić.

Potrebnih 15 posto sredstava, oko 50.000 kuna, neke će zgrade možda moći platiti i jednokratno, no za one koji se odluče plaćati na rate Inkasator će se potruditi pronaći najpovoljnije rješenje.

– Rješenja koja neće dodatno opteretiti suvlasnike, odnosno, pričuvu kako bi mogli podmirivati sve nužne troškove. Pripremit ćemo ih tako da odgovaraju svakoj pojedinoj zgradi, napomenula je Fočić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest