Super Bowl se posebno prati u našem kraju: Najslavniji “Draganićak” Bill Belichick u lovu na povijesne rekorde NFL-a

foto: de.wikipedia.org

Daleke 1897. Ivan Biličić iz Draganića je krenuo put Sjedinjenih Američkih Država, godinu kasnije pridružila mu se i buduća supruga Marija Barković. Od Draganića do Monessena, Pennsylvania, a s tog mjesta do 2015. godine i još jednog velikog trenutka u životu najslavnijeg “Draganićaka” svih vremena – Billa Belichika, unuka Ivana i Marije, jednog od najvećih NFL trenera svih vremena, koji će danas u lov na nove povijesne rekorde!

Večeras će se na stadionu Sveučilišta Phoenix u Glendaleu, Arizona održati najvažnija i najveća sportska utakmica u SAD-u, daleko najgledaniji sportski događaj i uopće televizijska emisija svake godine – 49. Super Bowl, u kojem će snage odmjeriti Seattle Seahawks i New England Patriotsi, koje vodi Bill Belichik.

I nije on prvi NFL-ovac s porijeklom iz Draganića. U profesionalnoj ligi američkog nogometa zaigrao je njegov otac Stephen Biličić (još uvijek pod tim prezimenom) igrao je u slavnim Detroit Lionsima, i to na vrlo zanimljiv način. Bilo je to 1941. godine kada je momčad bila u velikim problemima, a Stephen Biličić bio zadužen za klupsku opremu. Jednom prigodom rekao je treneru da bi on mogao igrati bolje od “svih ovih na terenu”, a tadašnji trener Bill Edwards koji je trenirao i Biličića na koledžu se složio, potpisao ga kao igrača i dao mu prigodu u šest utakmica sezone.

Bill Belichik također je igrao američki nogomet na koledžu, no odmah po završetku studija brzo je ušao u trenerske vode. I to itekako uspješno – drži rekord svih vremena po play-off pobjedama (21), večeras će se izjednačiti s legendarnim Don Shulom u broju nastupa u Super Bowlu (6), a u slučaju pobjede New England Patriotsa postat će i tek drugi trener svih vremena s četiri Super Bowl pobjede (uz Chucka Nolla).

A, da stvar bude zanimljivija, u najvećoj svjetskoj utakmici sporta koji u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji (postoji u bliskim i “ublaženim” inačicama) na drugoj strani bit će također trener s hrvatskim korijenima – Pete Carroll, čiji su djed i baka s majčine strane iz Hrvatske, s područja Dubrovnika.

Belichick se javno ponosi svojim hrvatskim korijenima, njegova obitelj nedavno je i posjetila Draganić i okolna sela iz kojih potiču njihovi preci, a tko zna, možda uskoro jedan od najvećih NFL trenera svih vremena, također svrati u malo mjesto pored Karlovca, iz kojeg je daleke 1897. na put do obećane zemlje krenuo njegov djed. I zakotrljao jednu od najvažnijih priča sportske povijesti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest