Živi zid načuo: Migranti stižu na poligon u Slunju, radioaktivan otpad na Babinu goru? Jelić: “Ništa od toga u našoj županiji”

Na slunjskom poligonu neće biti centra za zbrinjavanje migranata, niti zbrinjavanja radioaktivnog otpada u CGO Babina Gora.

Ustvrdili su to županijski čelnici, odgovarajući na vijećničko pitanje Gorana Glavurtića (Živi zid), koji je tražio očitovanje župana Damira Jelića o”planiranom centru za zbrinjavanje migranata na poligonu Slunj i radioaktivnog otpada u CGO Babina Gora”.

– To nije realno na Babinoj Gori, njega nema. Naprosto, zakonski se to ne može, niti je predviđeno u našem projektu. O tom nema zbora, građani mogu biti potpuno mirni: nikakav oblik radioaktivnog otpada nije predviđen na Babinoj Gori. Što se tiče, smještaja za migrante: nikada nitko s nacionalne razine nije o tome sa mnom razgovarao, a upravo tamo gdje migranti ni u primisli ne mogu biti je vojni poligon. Nije kompatibilno da tamo gdje je Hrvatska vojska, oružane snage, budu blizu migranti. Možete biti potpuno mirni. Ja sam namjerno proširio ne samo na poligon, nego i na čitavu Karlovačku županiju i odgovorno tvrdim: ni u jednom trenutku nitko sa mnom s nacionalne razine o tome nije komunicirao, baš ništa, ustvrdio je Jelić.

Glavurtića je zanimalo zašto je onda sa županijskog maila 20. lipnja lani svim vijećnicima poslan poziv za dostavu prijedloga za izmjenu nacionalnog prostornog plana.

– U kojem se Ministarstvo zaštite okoliša očitovalo o potrebama zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Babina gora? Zato sam pitao, obzirom da će se donositi odluka u Saboru, da li vas je netko kontaktirao i da li ste što ispred Ureda župana slali prema njima, isto kao što je upisano tamo da je MUP podnio zahtjev da bi stavili centar za zbrinjavanje migranata na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Svi vijećnici su dobili taj mail, izjavio je Glavurtić.

Taj mail, po riječima dožupanice Martine Furdek Hajdin, bio je poziv gradovima i općinama, ustanovama da dostave Županiji zahtjeve za koje žele da se uvrste u Državni plan uređenja kako bi ih ona objedinila i dostavila Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

– Htjeli smo objediniti sve zahtjeve jedinica lokalne samouprave, ali da ne dobijemo popise želja, htjeli smo pokazati, sugerirati, pomoći općinama i gradovima što da predlažu da uđe u državni plan. Ako je kompletan popis onoga što se određuje, tako su pobrojane i građevine za zbrinjavanje otpada, onda je naveden i radioaktivni otpad kao moguća tema kojom se državni plan bavi, ali to nije značilo da će se na našem području takva lokacija i određivati, niti da je određena. Nikada nije komunicirano da će se na našem području zbrinjavati radioaktivni otpad i mi smo se po tom pitanju već očitovali, poručila je Furdek Hajdin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest