Karlovačka županija prva u zemlji imat će Centar kompetencije – gospodarstvenici ga podržali, žele stvarati svjetske inovacije

– Naš projekt centra kompetencije je u visokoj pripremljenosti i smatram da ćemo kroz desetak dana biti prva županija koja će ga predati Ministarstvu. Nadam se da će kroz dvije godine krenuti ii opremanje do tada renovirane zgrade i da konačno usklađeni programi stvaraju potrebna zanimanja kazala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar za današnjeg potpisivanja sporazuma o partnerstvu i suradnji na projektu uspostave regionalnih centara kompetencija u strukovnom obrazovanju.

Odnose na strojarstvo, elektrotehniku i računalstvo, a Tehnička škola Karlovac prijavitelj je projekta koji su potpisivanjem sporazuma podržali i predstavnici tvrtki, ustanova i škola. Baš kao i onaj za ugostiteljstvo, za koji potpisivanje ugovora tek slijedi, centar kompetencije bit će smješten u bivšoj Oružani, na više od 3.000 kvadrata, a njegovo uređenje i opremanje se procjenjuje na 70-ak milijuna kuna. Od toga će 45 stići iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, što je najviši iznos potpore za neki centar jer ostali u zemlji, po riječima Hajsan Dolinar, dobivaju po 30 milijuna.

Karlovački će ujediniti obrazovanje i gospodarstvo, obrazovati kadrove koji na posao neće čekati, već će posao čekati njih, dok će tvrtke dobiti gotov kadar, radnike koje nakon školovanja neće trebati dodatno osposobljavati i pripremati za posao.

-Županija je lani dobila 822 dozvole za strane radnike, 20 dozvola 2016. što dovoljno govori o velikom nedostatku radnika u pojedinim zanimanjima. Ovim projektom smo dobili priliku da se razvijaju i nastavnici, radnici, tvrtke koji će moći kreirati nastavne programe onako kako imaju potrebe za njima. Dobro je što smo među prvima u Hrvatskoj prepoznali ovu priliku i nadam se da ćemo svi skupa iz nje izvući koristi, rekao je predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

Direktor HS Produkta Željko Pavlin, primjetivši da će ovim centrom biti stvorena sinergija u zajedničkom radu i istraživanju, kazao je da će se u njemu obrazovati ljudi, ali i stvarati partneri u projektima automatizacije i robotizacije, što je u budućnosti jedini mogući način proizvodnje.

– Morate imati centre u kojima će postojati ljudi koji će se sami školovati, prenijeti svoje znanje i sudjelovati u projektima. Mi danas, kao i druge firme, ako želimo unaprijediti bilo koji dio procesa na kojem rade, moramo u Njemačku, Austriju, Švicarsku… a raditi sa strancima je teško. Ako imate ovdje nekoga tko je sposoban izvesti, napraviti takav projekt, puno ste napravili. Bilo bi zgodno da ono što se radi u svijetu se može napraviti u Karlovcu; svijet je globalno selo i uspjeh ovisi više o ljudima nego geografskom položaju, izjavio je Pavlin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest