Karlovčani ne poštuju propise: Prometni redari u šest mjeseci ispisali 685 kazni, ali u Gradu se nadaju da će ih ove godine biti manje

foto ilustracija

Iako je lani tek počelo raditi, karlovačko prometno redarstvo u šest je mjeseci ispisalo neodgovornim građanima 685 kazni, no svrha mu nije kažnjavanje, nego uvođenje reda i promjena loših navika.

Poručila je to s današnje pressice pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Hermina Komanac, kazavši kako sve te kazne nisu u punom iznosu naplaćene – za plaćanje u roku od tri dana, plaća se prepolovljen iznos. Osim toga, uz spomenutih 685 predmeta, bilo je i usmenih upozorenja nakon kojih su Karlovčani odmah ispravljali svoje parkirne greške.

– Bez obzira na negativnost da se ljude kažnjava, dobro je prihvaćeno od građana. Nije cilj kažnjavanje, ali moramo se mijenjati, naš mentalitet se mora promijeniti, da shvatimo kako ne smijemo parkirati gdje nam nije mjesto. Najveće kazne su kada netko parkira na mjesto za osobe s invaliditetom i mislim da tako i mora biti. Tendencija je rasta, ali očekujemo ove godine, a nakon nje naročito, stagnaciju i pad kazni. Upravo je to cilj prometnog redarstva: da svi zajedno naučimo što smiijemo, što ne, te pomognemo jedni drugima, kazala je Komanac.

Prometno i komunalno redarstvo tek je dio, i to manji, poslova ovog odjela kojem je u 2019. proračun 60 milijuna kuna. Jer, uz ostalo, brinu o 350 gradskih stanova, poslovnim prostorima, društvenim domovima, dječjim igralištima – uz 33 postojeća, nova stižu na Malu Švarču i u Tušilović – čistoći i uređenosti grada, javnoj rasvjeti, interventnim mjerama obrane od poplava… te čak 790 kilometara prometnica na području Karlovca.

– Cilj nam je dovesti asfalt do svake kuće, dug je to proces, ali nastojimo svake godine urediti čim više prometnica. Lani smo za 5 prometnica izdvojili 1,9 milijuna kuna, ove ćemo za 15, u 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora, dati 3,5 milijuna. Radi se o cestama na Donjoj Švarči, Tičarnici, Vukmaniću, Cerovcu, Gradcu, najavila je Komanac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest