Vojska popravlja most Hrnetić – Velika Jelsa i štedi Gradu više od dva milijuna kuna – plaća samo materijal FOTO GALERIJA

– Da je ovo radila neka tvrtka, samo pjeskarenje bi koštalo 2,5 milijuna kuna i zato je ovo jako velik doprinos Hrvatske vojske. Platit ćemo samo podnice, koje su u izradi, boje i ostali materijal, što će nas doći oko 300.000 kuna, kazao je dogradonačelnik Ivan Mrzljak, danas na mostu Hrnetić – Velika Jelsa.

Starom, koji sanira i popravlja HV, nakon što je Grad odlučio osposobiti ga za promet dok ne bude novca za izgradnju novog. Bila je planirana ove godine, ali je cijena od 17 milijuna kuna “zamrznula” gradnju, a prednost, budući da za oba projekta novca nije bilo, data novom vrtiću u Grabriku.

– Spremni smo uvijek pomoći civilnom stanovništvu da podigne uvjete života. Ne samo u Karlovcu, gdje god treba, kazao je general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, podsjetivši da je most Vojska postavila 2000.

Dugačak je 147,2 i širok 3,81 metar, na njega će biti postavljene drvene podnice i tako zamijeniti stare metalne, prije više od 18 godina postavljene jer drugih nije bilo, metalni dijelovi više neće biti hrđavi kao sada već svježe obojani, “zategnuto” ono što treba, a most nakon toga otvoren za pješake i automobile; kamioni njime neće smjeti. Uređene će biti i prilazne ceste s obje strane mosta.

Most će sanirati desetina satnije, kroz redovnu obuku pa osim pomoći Karlovčanima, steći dodatna znanja na održavanju ovakvih mostova. Podnica će postaviti 560, a zaštitit će ih uzdužne kolotrage koje će na njih biti postavljene. I, premda nikakvi datumi nisu spominjani, po najavama će radovi biti brzo završeni.

– Treba nam po jednom polju, a 45 ih je, 3-4 dana, s kompletnim skidanjem hrđe i ponovnim premazom. Ako se to oduži, poslat ćemo još jednu desetinu, da napadnemo most s jedne i druge strane, našalio se brigadir Alan Srpak, zapovjednik Inženjerijske pukovnije HKoV-a i dodao da posao može omesti samo loše vrijeme.

Uz vojnike, na terenu su i vatrogasci koji će ispod mosta postaviti branu za slučaju kakvih neplaniranih situacija dok most bude bojan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest