Pet karlovačkih škola prati potrošnju struje, grijanja i vode – zahvaljujući EU projektu nalaze se među top 7 u Europi

Pet karlovačkih osnovnih škola ugradilo je led rasvjetu, termoregulacijske ventile i smart mjerače energije, štedi i prati potrošnju struje, grijanja i vode i, po još neslužbenim rezultatima, od 42 škole iz 7 europskih zemalja, među najuspješnijih 7 su!

Rečeno je to za današnjeg Barcampa, na kojem su učenici ovih pet škola sudjelovali na zabavnim radionicama i edukacijskim igrama, natjecanjima… sve u okviru projekta Energy@School. Započet je u srpnju 2016., krajem lipnja ove godine završava, sudjeluje 12 partnera iz 7 europskih zemalja, od 2,5 milijuna eura njegove vrijednosti EU ga sufinancira s 2,1, a dio koji se odnosi na karlovačke škole iznosi 221.000 eura.

– Ovim pametnim mjeračima energije svakodnevno učenici, učitelji i ravnatelji provjeravaju je li potrošnja energije u školama optimalna da bi uvjeti za učenike bili dobri, a kako bi istovremeno bili štedljivi. U projekt su uključene osnovne škole Braća Seljan, Dubovac, Rečica, Mahično i Švarča. Učenici i njihovi nastavnici su prošli trening i postali tzv. mlađi čuvari energije. Da bi sve bilo zanimljivije, protekla dva mjeseca je provođena igrica, aplikacijom na mobitelu su svakodnevno mjerili, pratili podatke i morali istjerivati “zle energetske duhove” kako bi potrošnja bila što optimalnija. Beskrajno sam ponosna na naše škole jer od 42 škole iz centralne Europe koje su sudjelovale, naših 5 škola je, po neslužbenim rezultatima, na prvih 7 mjesta, kazala je  voditeljica projekta, Marina Grčić.

Pojasnila je da pametni mjerači potrošnje omogućuju da se u svakom trenutku vidi je li se što dogodilo s potrošnjom električne energije, topline i vode pa se odmah može i reagirati.

– Ugrađeni su na mjestima gdje se inače mjeri potrošnja energije, impulse šalju neprekidno i na monitor i mobitel pa se odmah može reagirati. Tako smo već uštedjeli nekim školama jer se vidjelo da je potrošnja vode bila prevelika. Cilj je da se uskoro, kroz slične projekte ili na neke druge načine, i ostali javni objekti u Karlovcu pridruže ovom pametnom načinu gospodarenja energijom, rekla je Grčić, napomenuvši da se, osim na optimalnoj potrošnji energije, radi i na promjeni svijesti o energiji u javnim objektima i izgradnji nove “energetske kulture ponašanja”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest