Karlovačka županija najviše izvozi u Ameriku – sada je to HS-ovo oružje, prije 130 godina bili su štapovi za gospodu?!

– Karlovačka županija tradicionalno izvozi. Prije 130 godina smo bili najveći izvoznik štapova za gospodu u Ameriku, danas tamo, na najzahtjevnije svjetsko tržište, izvozimo oružje. Više od 620 milijuna eura je robna razmjena naših tvrtki s inozemstvom i glavni je zadatak da se to razvija ubuduće jer vanjskotrgovinska razmjena je najznačajniji pokazatelj konkurentnosti našeg gospodarstva, kazao je predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman, na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK.

I ove godine, baš kao prošle u odnosu na 2017., izvoz raste pa je za očekivati da će pozitivan trend biti nastavljen. Za razliku od većine ostalih županija u zemlji, Karlovačka najviše izvozi u SAD, 19 posto, drugo mjesto, s po 10 posto izvoza, dijele Njemačka, Irak i Švicarska, slijede Italija, Bosna i Hercegovina, te Slovenija s po 8 posto, dok se 27 posto odnosi na ostale zemlje. Istovremeno je najviše uvozila iz Njemačke, 17 posto, Slovenije, 15 posto, te Italije i Švicarske, na koje se odnosi po 9 posto ukupnog uvoza.

I dok je gospodarstvo Karlovačke županije lani izvezlo robe u vrijednosti od 318,7 milijuna eura, uvoz je bio manji, 301,6 milijuna eura, pa izvoz županije na nivou RH čini 2,2 posto, a uvoz 1,3 posto. Karlovačka županija, po vrijednosti izvoza, na 12. je mjestu u zemlji, ponajprije zahvaljujući prerađivačkoj industriji na koju se odnosi 91,9 posto ukupnog izvoza.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest