Visokorangirani dužnosnik američke administracije Edward Damich u Karlovcu traga za korijenima svoje obitelji

Ovih dana Karlovac ima prilično važnog gosta iz Sjedinjenih Američkih Država. Dapače, ako nas pamćenje dobro služi, naš grad službeno ili privatno nije odavno, a možda i nikad, posjetio više rangirani dužnosnik američke administracije od njega. Riječ je o Edwardu Damichu, američkom pravnom stručnjaku hrvatskih korijena, čovjeku koji je u vrijeme administracije Billa Clintona imenovan članom, a u eri Georgea Busha promoviran u predsjednika Saveznog suda za potraživanja od države (United States Court of Federal Claims), važne pravne institucije čije članove imenuje izravno predsjednik SAD-a.

Savezni sud za potraživanja od države rješava parnice u kojima je tužena strana savezna vlada, a tužitelj su ili građani ili tvrtke koje od vlade imaju financijska potraživanja, bilo riječ o povredi autorskih prava, naknade za korištenje imovine, parnice vezana uz potraživanja indijanskih plemena i slično.

Prije sad već dvadesetgodišnjeg angažmana u Saveznom sudu, Damich bio je pravni savjetnik Odbora američkog Senata za pravosuđe, predavao je na sveučilištima Georgetown pored Washingtona i “George Mason” u Virginiji, a bio je i član američkog državnog izaslanstva na svjetskoj konferenciji o zaštiti autorskih prava. Damich je treća generacija Hrvata u Americi i od mladosti je aktivan u održavanju veza između SAD-a i Hrvatske. Za napomenuti je da je bio prvi predsjednik krovnog udruženja udruga američkih Hrvata, Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla.

Ovaj vrlo vitalni sedamdesetogodišnjak u Hrvatskoj je u posljednje vrijeme često jer je s godinama rasla želja da do u detalje ispita genealogiju svoje obitelji, tko su mu bili davni preci. Usput, Damich ima živi interes za povijest običaja, jezika i političkih odnosa kraja njegovih predaka koji su u Ameriku pridošli iz Severina, odnosno Delnica. Kako kaže, kao treća generacija Hrvata, u roditeljskom domu nije naučio hrvatski jezik pa to pokušava sada i to na prilično zanimljiv način. Njegova učiteljica je u Rijeci, a on u Washingtonu ili na Floridi kad ne radi, pa lekcije iz hrvatskog uči preko Skypea. Kao i većina izvornih govornika engleskog jezika, muči se s našim padežima.

Ovih je dana, u okviru svojih istraživanja u pratnji rođaka po majci Olivera Bosanca, karlovačkog arhitekta sa zagrebačkom adresom, posjetio i karlovački Gradski muzej gdje ga je profesor povijesti umjetnosti, kustos Igor Čulig proveo kroz karlovačku povijest. Kako kaže Edward Damich, dugogodišnje istraživanje i “kopanje” po karlovačkim i zagrebačkim arhivima, matičnim knjigama po župama karlovačkog i gorsko-kotarskog kraja rezultirat će knjigom koja neće biti samo povijest jedne obitelji, već i pogled sa strane na povijest ovog dijela Hrvatske.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest