Karlovački pročistač u osam godina rada spasio rijeke od 20.000 tona otpada – bila bi to 20 kilometara duga kolona šlepera

Karlovački pročistač otpadnih voda, prvi ovakav u Hrvatskoj, izgrađen EU novcem, u osam je godina pročistio 50 milijuna kubika otpadnih voda, na samom uređaju izvučeno 1.000, a u sustavu odvodnje 20.000 tona otpada koji bi inače završio u rijekama. Da je taj otpad poslagati u kamione, bila bi to 20 kilometara dugačka kolona šlepera!

Istovremeno su pročistač obišle tisuće ljudi, iz Hrvatske i inozemstva, o, rijekama, čistim zahvaljujući upravo njemu, educirani su i stručnjaci i građani, od onih najmlađih nadalje, a o njemu se predaje i studentima sveučilišta u Krakowu. U svo to vrijeme, iako je uređaj, naravno, stario, njegov rad je unaprijeđen, a pročišćena voda koja iz njega izlazi zadovoljava sve propisane parametre. Poboljšanje rada zadatak je i ubuduće.

– Kroz Aglomeraciju, odnosno, Karlovac II, idemo na dodatno solarno sušenje mulja i trebali bismo biti prvi u Hrvatskoj koji će to imati: s 25 posto suhe tvari doći na 90 posto pa mulj odlagati na puno bolji način. Imat ćemo i mjernu opremu koju ćemo koristiti za biološke procese, dodatno raditi na uštedama i na efikasnosti pročišćavanja. Pročistač sada radi sa 40 posto opterećenja; kada se više ljudi priključi, bit će više plina i mulja, a to znači mogućnost da proizvodimo električnu energiju, što nam je želja, rekao je voditelj Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dario Štefanac.

Karlovac, Duga Resa i Ogulin među malobrojnim su gradovima u zemlji koji imaju uređaj za pročišćavanje 3. stupnja, neki veliki gradovi tek prijavljuju gradnju pročistača pa je karlovački, po riječima direktora Vodovoda i kanalizacije Nikole Rogoza, još jedan pokazatelj da Karlovac II nema alternativu, bit će izgrađen.

–  Najveći problem koji na ovaj 8. rođendan želimo istaknuti je izuzetno velika količina otpada koja dolazi na naše fine i grube rešetke i do samog uređaja, što povećava trošak. Iz tog razloga educiramo naše najmlađe građane, već više od 2.500 učenika, koji tako počinju skrbiti o sustavu i pitke i otpadnih voda, kazao je Rogoz, napomenuvši da su prihodi pročistača 10,8 milijuna kuna, a, iako se njime racionalno rukovodi, gotovo identični i troškovi.

Da je karlovački pročistač rijedak primjer da se u projekt aglomeracije ide nakon što je pročistač već izgrađen, naglasio je i dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, napomenuvši da je partnerski pristup, poput onog u Aglomeraciji Karlovac – Duga Resa, način na koji i u budućnosti valja raditi. Složio se s njim i karlovački gradonačelnik Damir Mandić pa zahvalivši onima koji su o pročistaču mislilijoš 2003., kazao da je ono što slijedi, vezano i za Aglomeraciju i pročistač, zalog da Karlovac i ubuduće odgovorno brine i o okolišu i o razvoju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest