Općina Plaški “za dlaku” izbjegla ovrhu – s ogulinskim Vodovodom nakon 14 godina dogovorila otplatu milijunskog duga

Nakon 14 godina, Općina Plaški i Vodovod i kanalizacija Ogulin izvansudskom nagodbom uspjeli su riješiti problem duga od milijun kuna. Toliko je Općina bila dužna ogulinskoj gradskoj tvrtki pa su ovrha i blokada računa donedavno izgledale kao jedine opcije.

– Općina je bila 16 posto suvlasnik Vodovoda do 2003., kada je izašla iz suvlasništva. Vodosprema u Plaškom ostala je u njenom vlasništvu i svaki mjesec je Općini ispostavljala račun za pumpanje precrpne stanice, oko 30.000 kuna. Tu vodospremu je 2014., dogovorom, preuzeo je Veks, tvrtka u 100-postotnom općinskom vlasništvu, ali je ostao dug za koji su nas tužili i izgubili smo na Općinskom i Županijskom sudu. Pokušavali smo se dogovoriti, ali to smo uspjeli nedavno, zahvaljujući posredovanju gradonačelnika Dalibora Domitrovića, kao Skupštine društva, i župana Damira Jelića. S Vodovodom smo dogovorili da ne ide u ovrhu, uplatili smo krajem godine 600.000 kuna, a preostalih 400.000 platit ćemo ove na 12 obroka, pojašnjava načelnik Pero Damjanović.

Dodaje da su novac koji su uplatili osigurali uštedama, a preostale rate će redovno podmirivati. Jer to što su cijeli problem uspjeli riješiti dogovorom znači i da će Općina normalno funkcionirati.

– Odmah smo progledali! Znaš da ćeš izgubiti, da možeš otići u blokadu… zahvalni smo i gradonačelniku koji je posredovao u svemu i županu. Pokušavali smo i prijašnjih godina postići dogovor, ali nismo uspjevali, kazao je Damjanović.

Inače, stanovnike Plaškog, osim naselja Kunići, kao i dijela Josipdola, oko 1.200 potrošača, vodom opskrbljuje Veks. Brine o 58 kilometara vodovodne mreže, mahom stare i dotrajale pa iako su, po Damjanovićevim riječima, posljednjih godina investicijama poboljšali stanje, najveći dio posla tek ih čeka.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest