Vladajući donijeli “odluku o otpadu” – Odbili sve prijedloge oporbe, čak i o naplati po volumenu otpada, a ne kante

– Samo je HDZ protiv, komentirao je Davor Petračić (nezavisni), nakon što su vladajući odbili prijedlog Nezavisne liste da u se odvoz otpada u Karlovcu naplaćuje po volumenu otpada, a ne volumenu kante.

Jer, upozoravala je oporba u više od sata dugoj raspravi o predloženoj “odluci o otpadu”, njome nije definirano koliko spremnika treba imati, ne stimulira razdvajanje otpada, predviđa previše kazni, ne i način kontrole tko je bacio otpad u pogrešan spremnik ili procjene kada treba prazniti kantu…

– 90 ili 95 posto građana je savjesno, razdvajat će otpad kako je određeno; i na cestama je 90 do 95 savjesnih vozača koji ne piju kad voze, ali 5 posto baraba ugrožavaju sve na cestama! Odbacit će u papir ono što nije, nosit će susjedu… bit će neodgovornih, nekulturnih, koji ne poštuju druge. Kako ćemo njima doskočiti i tko će ih kontrolirati? Donijet ćemo odluku, kao i hrpu zakona, poput onih o ovrhama, pa kad “oderemo” ljude, reći: Oprosti!, kao Gibonni! Nikad odluka neće biti perfektna, nego korektna, a ova to nije, primjetio je Dario Janković (SDP).

Dijelom se složio sa Željkom Štajcerom (HDZ), koji je napomenuo da su Karlovčani savjesni, te da do 1. siječnja iduće godine treba provesti edukaciju građana.

– Bit će onih koji će kršiti odredbe, uvijek će ih biti, ali bit će ih malo. Neće biti problem u kućama, eventualno u zgradama, ali i u njima postoje rješenja da se to otkrije. Svima u ulazu bit će u interesu da se odrađuje kako treba pa će se prepoznati međusobno, voditelji zgrade bit će odgovorni, komunalno redarstvo će procjenjivati, ne samo djelatnici Čistoće, ali moramo krenuti od bolje strane, ne od crnje. Nije ni ova odluka sveto pismo, može se mijenjati. Pustimo da nešto krene, a onda kroz neko vrijeme, kad napravimo valorizaciju, možemo ići i u neka dodatna rješenja, kazao je Štajcer.

Da će ju trebati dograđivati “kako bi bila još kvalitetnija i sadržajnija” složio se i dogradonačelnik Ivan Mrzljak, koji smatra da osnove sustava gospodarenja otpada imamo, te da ova odluka stimulira građane da odvajaju otpad.

– Moći će odabrati manju kantu za miješani komunalni otpad i razliku otpada odvajiti u posudu za reciklabilni otpad, nabavom kanti omogućit ćemo odvajanje otpada, a reciklabilni i glomazni otpad će se skupljati bez naknade. Procjene, cijene itd. regulirat će još dva dokumenta koje treba donijeti: cjenik, koji će biti jednak za fizičke i pravne osobe jer to nalaže direktiva EU, te pravilnik o općim uvjetima isporuke usluge skupljanja i odvoza otpada. Postoje kaznene odredbe, ali već smo ovom odlukom pokazali da ne mislimo kažnjavati nego educirati jer smo kazne smanjili 50 posto u odnosu na neke druge gradove u RH. Predstoji nam jako velik posao i javljanje na natječaje za posude, sortirnicu, kompostanu, opremu, vozila… Vjerujem da ćemo biti uspješni, izjavio je Mrzljak.

Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, kako joj je pun naziv, vijećnici su, sa 14 glasova vladajućih usvojili, dok je 9 oporbenih bilo protiv.

Predviđa razdvajanje otpada, više spremnika za različite vrste otpada, kazne za nepoštivanje… Propisuje i da se troškovi obavljanja javne usluge određuju razmjerno količini predanog otpada u obračunskom razdoblju od mjesec dana, pri čemu je kriterij za količinu volumen spremnika i broj pražnjenja spremnika, ali koliki će oni biti, znat će se nakon što Čistoća, uz suglasnost gradonačelnika, u svibnju utvrdi cjenik. Vrijedit će od 2019.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest