Žene na rukovodećim pozicijama još uvijek prate rodni, dobni i bračni stereotipi – karlovačke pravnice imale zanimljivu diskusiju

– Rukovodeća radna mjesta još uvijek su “muška”, pa primjerice u Republici Hrvatskoj trenutno nemamo niti jednu županicu, imamo 35 općinskih načelnica i 393 načelnika, 13 gradonačelnica i 115 gradonačelnika, kazala je Ines Pavlačić, predavačica na jučerašnjem tradicionalnom sastanku karlovačke podružnice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, još jednom u nizu događanja “Srijedom o pravu”.

Podsjetimo, ova udruga okuplja pravnice u cijeloj Hrvatskoj, a karlovačka podružnica otkad je prije par mjeseci osnovana izuzetno je aktivna, pa je joj se pridružuje i sve veći broj žena iz pravne struke. Koordinatorica za Karlovac je Marina Jarnjević, dok je Ines Pavlačić, koja obnaša dužnost predstojnice Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji, jučer svojim kolegicama pravnicama održala zanimljivo predavanje na temu žena na rukovodećim pozicijama u RH. Tema je itekako aktualna, jer u Hrvatskoj su žene još uvijek u priličnoj manjini u odnosu na muškarce u vladajućim strukturama.

No, kazala je Pavlačić, to nije tako kad se gleda segment ureda državne uprave na razini države. Tu, naime, prednjače žene jer je trenutno aktivno 14 predstojnica i 6 predstojnika. Od rukovodećih pozicija u jedinicama lokalne samouprave, na području Karlovacke županije od pet gradova su četiri gradonačelnika i samo jedna gradonačelnica (Grad Ozalj), te svega jedna načelnica (Općina Cetingrad) i 16 načelnika. Na predavanju je prezentirano ustrojstvo rukovođenja na razini državne uprave te način izbora na rukovodeća mjesta u državnoj upravi sukladno propisima. Također, Pavlačić je kolegicama pojasnila i nadležnost Ureda državne uprave. Razmjenom iskustva kroz praksu, zaključeno je da se žene na rukovodećim pozicijama i radnim mjestima još uvijek susreću s različitim predrasudama i rodnim stereotipim, što je potkrijepljeno i konkretnim praktičnim primjerima.

Predavačica Ines Pavlačić prezentirala je da je u okviru matičnih ureda dostupna i nova usluga koja roditeljima omogućava da prilikom upisa djeteta u matici rođenih, upišu dijete u evidenciju državljanstva, prijave prebivalište na adresu roditelja, reguliraju zdravstveno osiguranje djeteta i podnesu zahtjev za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od HZZO. Ova je mogućnost u matičnim uredima dostupna od 9. siječnja ove godine.

Zajedničkom raspravom s kolegicama utvrđeno je da ženama treba stimulativno okruženje u kojem mogu napredovati i izražavati svoje ambicije prema rukovodećim pozicijama, jer su još uvijek prisutni rodni, dobni, bračni i slični stereotipi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest