Intervju uz 10 godina CZM Grabrik, Aleksandra Podrebarac: Mladi nisu inertni, treba im samo dati malo poticaja i mogućnosti

Centar za mlade u Grabriku danas slavi 10 godina postojanja. Ovu okruglu obljetnicu obilježit će danas bogatim programom, koji je i svojevrsni presjek rada, a koji započinje u 11 sati javnom tribinom na temu “Koliko centri za mlade utječu na život mlade osobe?”. U 15 sati bit će predstavljena Europska volonterska služba putem koje su proteklih godina u Karlovac stigli mnogi aktivni mladi Europljani, a mladi Karlovčani dobili su priliku volontirati u drugim europskim zemljama. U 16 sati na rasporedu je predavanje “Kako postati aktivni građanin”, od 17 do 19 sati popularna Hengaonica, a u 19 sati zabava uz turnir u igri FIFA 2018.

O radu centra u proteklih 10 godina razgovarali smo s Aleksandrom Podrebarac, voditeljicom CZM Grabrik.

Centar za mlade u Grabriku slavi deset godina postojanja. Zašto ste odlučili pokrenuti CZM? Kako je sve počelo?

– Centar je nastao kao rezultat zajedničkog rada mladih, udruga mladih i za mlade, osoba koje rade s mladima, Grada Karlovca te ostalih relevantnih dionika. Priča je započela davno, 2006. godine. Zatvaranjem Hrvatskog doma u Karlovcu nije bilo primjerenog prostora za mlade, a i Mala scena Hrvatskog doma je radila sporadično. U to je vrijeme udruga Domaći otvorila svoj centar na Gazi. No, pokazalo se da ni to nije dovoljno. 2007. Grad Karlovac započeo je izradu prvog gradskog programa za mlade, a istovremeno i proces osnivanja Centra za mlade. U taj proces uključili smo se i mi te kroz dvije radionice osmislili zajednički ciljeve, misiju i viziju budućeg centra te njegov model upravljanja i financiranja. U današnji prostor uselili smo 8. veljače 2008. godine i od tada je Centar za mlade (CZM) projekt Grada Karlovca kojeg vodi udruga Carpe Diem, zadnje dvije godine u partnerstvu sa udrugom Izvan fokusa. CZM u Grabriku bio je ujedno prvi centar za mlade u Republici Hrvatskoj kojeg je pokrenula jedinica lokalne samouprave, a koji je putem javnog natječaja predan organizacijama civilnog društva na upravljanje.

Koja je uloga CZM-a u karlovačkom javnom životu, odnosno zašto je uopće takav sadržaj bitan za mlade?

– U proteklih 10 godina Centar za mlade u Grabriku postao je prepoznatljivo i neizostavno mjesto za mlade ljude, mjesto u kojem se mladi mogu educirati, informirati, ali i provoditi svoje slobodno vrijeme u zdravom i sigurnom okružju. Mladi su aktivni dionici svih naših aktivnosti. Veliku pažnju povećujemo neformalnim oblicima učenja i cjeloživotnom učenju. Time je Centar za mlade u Grabriku postao pravi inkubator aktivnog sudjelovanja mladih te je zahvaljujući svim aktivnostima koje provodimo u posljednjih nekoliko godina u Karlovcu primjetno narastao broj različitih inicijativa i događanja u gradu kojeg pokreću i organiziraju mladi. Proteklo desetljeće pokazali smo da je ovaj model moguć, da postiže rezultate, da se može.

Centar aktivno djeluje i u području suradnje s građanima i razvoju suradničke demokracije. O čemu je riječ?

– Civilno društvo čine građani i bez obzira kojjoj se populaciji obraćamo kao udruga, kako sam istaknula, važna je suradnja. Suradnja između različitih udruga, javnog pa i privatnog sektora. Ako postoji centar, a nema korisnike – nema smisla. Kao što nema smisla da postoje potrebe na terenu, a ne postoji prostor. Veliki doprinos na tom putu, u tom procesu, dale su i udruge, odgojno obrazovne ustanove, ustanove iz sustava socijalne skrbi i dr., a s kojima svih ovih godina uspješno surađujemo. Ključna je upravo ta kontinuirana, međusektorska suradnja. Centar za mlade u Grabriku bio je ujedno i jedan od projekata zbog kojeg je Grad Karlovac u 2008. g. nagrađen nagradom “Zajedno za bolje” od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Kako će se CZM dalje razvijati? Planovi za budućnost? Nove radionice, ulaganja u novi prostor?

– Centar za mlade u Grabriku je po količini aktivnosti koje se provode kao i po broju korisnika prerastao aktualni prostor. Postoji potreba o uređenju još jednog prostora i nadamo se da će Grad Karlovac tu potrebu i prepoznati. Kao i ostatku civilnog sektora ono što je uvijek rizično je održivost, taj financijski dio cijele priče. U ovome trenutku putem natječaja Grad Karlovac financijski podupire rad CZM-a sa 145.000 kuna godišnje, a resorno ministarstvo sa 175.000 kuna godišnje. Ukoliko se ovakav model financiranja nastavi možemo reći da imamo dobru bazu. Za sve ostalo: nadogradnju i osmišljavanje aktivnosti, uređenje prostora te obogaćivanje ponude novac moramo namaknuti samostalno prijavom na natječaje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest