Demografsku propast država pokušava zaustaviti i ulaganjem u komunalnu infrastrukturu – u Karlovačku županiju za to stiže tri milijuna kuna

Ovakve ceste nisu rijetkost u ruralnim područjima

Od ukupno 60 milijuna kuna koliko je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije namijenilo za gospodarski oporavak slabije razvijenih područja u Hrvatskoj, u Karlovačku županiju stiže ukupno tri milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo.

Ova su sredstva usmjerena na sprječavanje odumiranja stanovništva u ruralnim područjima a takvih u Karlovačkoj županiji ima podosta pa će sredstva, ako se u konačnici usmjere u prave stvari, biti itekako dobrodošla. Podsjetimo, KAportal je nedavno pisao o makadamskim cestama na području oko Generalskog Stola, djeci koja da bi došla do željezničke stanice prvo moraju prijeći Mrežnicu, ali vozeći se u skeli, brojni naseljima oko Vojnića koja nemaju riješenu vodoopskrbu, te problemima s elektroenergetskom mrežom u Općini Saborsko.

– Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, objasnila je ministrica Gabrijela Žalac dodavši kako je program krojen po mjeri jedinica lokalne samouprave ali i priprema za veće projekte koji će revitalizirati njihove lokalne zajednice.

Ulagat će se u male projekte komunalne i socijalne infrastrukture, kažu u Ministarstvu, poput ulaganja u nerazvrstane ceste, nogostupe, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, javnu rasvjetu, dječje vrtiće i igrališta, školske objekte, javne objekte za okupljanje u zajednici, zdravstvene objekte i slično. Tri milijuna kuna je dakako premalo da bi se se mogao realizirati i jedan ozbiljniji projekt, a kako će i to malo Karlovačka županija rasporediti treba tek vidjeti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest