Cestari iz Karlovca poručili: Za bolje ceste i veću sigurnost dajte nam još 10 lipa po litri prodanog goriva

(foto ilustracija)

– Naši zahtjevi nisu nerealni, ostvarivi su jer sustavnim financiranjem svih županijskih uprava za ceste želimo povećati i postići potrebnu razinu sigurnosti 18.800 kilometara županijskih i lokalnih cesta u njihovoj nadležnosti, kazao je na današnjoj sjednici Skupštine Udruge županijskih uprava za ceste Hrvatske njezin predsjednik Boris Kozjan.

Napomenuo je da se problemi godinama gomilaju, posebno od kad su ŽUC-evima smanjeni prihodi pa zato predlažu da se zakonskim izmjenama osigura da po 10 lipa iz litre energenta ide u njihove prihode, poveća godišnja naknada za ceste koja je ista od 2003., te u tu naknadu uključiti i obveznike koji to sada nisu – neke vrste traktora, mopeda itd.

Da financiranje treba riješiti jer održavanje cesta iziskuje povećanje sredstava, složio se i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, podsjetivši da su ŽUC-evi prije nekoliko godina imali na raspolaganju oko 1,2 milijarde kuna godišnje, a sada je ispod 900 milijuna kuna.

– Sve tri mogućnosti ćemo razmotriti i u dogovoru s Ministarstvom financija i Vladom doći do načina da se taj iznos vrati bar na nivo od prije 4-5 godina. U međuvremenu, Ministarstvo zajedno sa Svjetskom bankom radi sustav restruktuiranja cijelog cestovnog sektora. Hrvatska je proteklih godina ulagala u izgradnju autocesta i cesta, one su izgrađene na europskom nivou, a sada slijedi možda još teža faza – održavanje. U tom sustavu održavanja županijske uprave za ceste igraju izuzetnu ulogu, izjavio je Mihotić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest