Rijeke i dalje rastu, nabujala Mrežnica također poplavila polja i njive – nakon Korane, i na Kupi redovne mjere obrane od poplave

Vodostaj Kupe je u 15 sati iznosio 711 centimetara pa su, nakon Korane, i za ovu rijeku na snazi redovne mjere obrane od poplava, koje stupaju na snagu kod vodostaja od 700 cm.

U posljednjih sat vremena njen je vodostaj porastao za 6 cm, sličan tempo rasta bilježi i unazad 24 sata pa je od jučer u 14 sati porastao čak 165 centimetara.

I Korana je bujala gotovo jednakom brzinom. U 15 sati njen je vodostaj bio 720 centimetara, a jučer u isto vrijeme 560. I njen vodostaj je svakih 60 minuta u 24 sata rastao par centimetara, najjače od ponoći do jutros u 6 sati, kada je to bilo i po 9 centimetara.

Na dugoreškom području rijeka Mrežnica je jako nabujala i na mnogim mjestima se izlila iz korita, poplavila polja i njive, ali za sada zahvaljujući na vrijeme poduzetnim mjerama nije poplavila niti jedan objekt niti prometnicu.

– Poduzeli smo sve preventivne mjere. Dugoreški Vodomari jučer su otvorili sve tri zapornice na brani u Dugoj Resi, a zečji nasipi postavljeni su u Varošu, Belavićima, Svetom Petru, kod Bosiljevca i u Gornjem Mrzlom Polju. Ukupno je postavljeno oko 1500 vreća s pijeskom, još toliko i vreća i pijeska imamo u pripremi ukoliko nam zatreba, a pune ih radnici dugoreške Čistoće. Na pripremama kontinuirano radi tridesetak vatrogasaca iz sva tri naša gradska DVD-a. Trenutno vodostaj Mrežnice stagnira, ali prema podacima koje smo dobili iz Ogulina za očekivati je porast vodostaja u kasno poslije podne ili tijekom noći – kaže Boris Škrtić načelnik stožera Civilne zaštite Grada Duge Rese koji je kontinuirano u kontaktu i s dugoreškim gradonačelnikom Tomislavom Boljarom.

Kako sada stvari stoje, velik dio snijega se otopio pa trenutno to i nije problem već ako dođe do novih oborina, odnosno jake kiše. Tlo je natopljeno vodom i dodatna količina oborinske vode mogla bi izazvati probleme, no za nadati se kako do toga ipak neće doći.

Ukoliko vodostaj ipak poraste i voda probije na nekom mjestu, pripremili smo i pumpe te ćemo odmah krenuti u ispumpavanje na štićenim pozicijama – ističe Škrtić dodajući kako će se u vrijeme kad se očekuje ponovni porast vodostaja Mrežnice ponovno obići sva najugroženija mjesta kako bi se provjerila situacija koja za sada nije alarmantna.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest