Gazda poznatog ličkog restorana kuharici prije devet godina dao otkaz zbog jedne punjene paprike, a sada je sud vraća u njegovu kuhinju

foto ilustracija - Pixabay.com

Jedna punjena paprika kuharicu Jelku Kukić stajala je posla 2009.
godine u poznatom restoranu Macola u Korenici, a danas će ista ta
paprika koštati vlasnika Željka Oreškovića Macolu,

ojemu je Općinski sud u Korenici nepravomoćnom presudom naložio
da je nakon devet godina mora vratiti na posao u kuhinju svojeg
restorana, doznaje
Jutarnji.hr
. Sud je, naime, utvrdio da otkaz radnici nije bio
dopušten, pa joj radni odnos stoga nije ni prestao te je mora
vratiti na posao i nadoknaditi joj troškove postupka.

Zakuhala gospođa Klarić

Kuharica je u restoranu bila zaposlena na nedoređeno vrijeme
dvije godine kada joj je ugovor naprasno raskinut, formalno “zbog
osobito važne činjenice gdje uz uvažavanje svih okolnosti obiju
ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć”, a
neformalno joj je rečeno kako je jednu gošću otrovala punjenom
paprikom.

Kuharica, međutim, o spornoj paprici nema nikakvih saznanja, niti
je hrana koju je kuhala, a radi se o punjenim paprikama, bila
tako pripremljena odnosno spremljena da bi se mogla pokvariti, a
i sve namirnice kojima se koristila bile su sanitarno ispravne.
Osim toga, nije se na papriku požalio nijedan drugi gost, a ni
osoblje koje ju je toga dana jelo za ručak.

Gazda Macole kaže kako je isključivi razlog otkaza nekvalitetno
obavljen posao od strane tužiteljice, a što je ugrozilo zdravlje
gošće restorana. Navodi da ga je 20. rujna 2009. “nazvala gospođa
Klarić iz Zagreba i izvijestila kako se njena sestra otrovala
hranom u restoranu u Korenici”.

Higijenski ispravno, nehigijenski spravljeno

Nakon toga je, navodi Jutarnji, obavio razgovor sa svim
zaposlenicima koji su 19. rujna radili u kuhinji, pa da su mu
kuhari koji su radili u smjeni s tužiteljicom izjavili kako ona
ne kuha temeljito, kako se njezina jela često kvare te da ne vodi
računa o higijeni namirnica iz sredstava za rad itd. Hrana, kaže,
jest bila higijenski i sanitarno ispravna, ali je bila
nehigijenski spremljena.

Tužiteljica je u svom iskazu navela da prije spornog događaja
nije imala nikakvih problema vezanih za obavljanje svog posla.
Smatra da razlog za izvanredni otkaz nije bio taj koji je naveden
u odluci, nego da je ona bila višak. Da je doista razlog otkaza
bila paprika zaražena salmonelom, smatra da bi bilo više
zaraženih osoba, a ne samo jedna. Drži da je sve to izmišljeno
jer povodom te prijave nije bilo nikakve inspekcije. Sud je stao
na njezinu stranu zaključivši kako se Iz provedenih dokaza ne
može se sa sigurnošću utvrditi činjenica je li doista i netko bio
otrovan s hranom koju je pripremila tužiteljica.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest