Petračić i Mrzljak se složili da cijena grijanja mora biti manja, no to je nemoguće bez obnove vrelovoda za koju Grad nema novca

– Planiram postati jako bogat ako dobijem novac, inače neću – to je priča s fondovima, rekao je Davor Petračić (nezavisni), nezadovoljan odgovorom dogradonačelnika Ivana Mrzljaka o Gradskoj toplani i geotermalnoj energiji.

Za te projekte, po Mrzljakovim, riječima Grad planira doći do novca iz EU fondova jer sam nema dovoljno sredstava. Izrađena studija pokazala je da je za obnovu 75 posto vrelovoda potrebno oko 70 milijuna kuna, za izmjenu njegovih najkritičnijih dijelova oko 40 milijuna.

– Izvori su dvojaki: Norveški fond jedna je mogućnost financiranja, druga sredstva iz EU. Kada se uredi sustav toplovoda, naravno treba i kotlovnicu i isto će trebati pronalaziti europska sredstva; to je najekonomičniji izvor sredstava koji garantira da to možemo odraditi jer se radi o ogromnim sredstvima. Isto intenzivno radimo na ispitivanju geotermalne energije i vjerujemo da će Grad u okviru Norveškog fonda ući u pilot projekt ispitivanja geotermalne energije, kazao je, između ostalog, Mrzljak, koji se s Petračićem složio da cijena grijanja mora biti manja, ali to može samo nakon rekonstrukcije vrelovoda i kotlovnice.

Petračića je zanimalo je li Grad odustao od Toplane kao neperspektivnog poduzeća jer se ustanove, škole, Županija, a po planu i Zvijezda, odvajaju od nje.

– Ima najskuplje grijanje, mora ići 40 posto dolje s cijenom, inače neće proći na tržištu. Geotermalna energija – Norveški fond neće financirati nešto što je jako isplativo. Zašto krijete tu studiju o geotermalnim izvorima, zašto ne stavite na web? To bi se zvala transparentnost, redao je Petračić pa gradonačelniku Damiru Mandiću, kojeg na današnjoj sjednici nije bilo, poželio da što prije ozdravi “jer ga na sljedećem Vijeću čekaju teška pitanja”.

Nije pri tom propustio predsjednici Gradskog vijeća Marijani Tomačić (HDZ), s kojom je danas, od samog početka sjednice i rasprave o dnevnom redu, imao niz verbalnih okršaja, napomenuti: “Ako Vi to dozvolite!”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest