Nova zgrada Zelenila “visi” zbog zakonskih odredbi – ostane li tvrtka bez komercijalnih djelatnosti, moguća njezina prodaja?

Nova zgrada Zelenila na Dubovcu

Hoće li Zelenilo seliti u novu zgradu na Dubovcu ili će, zajedno s Gradom, odlučiti prodati je, ovisit će o novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, odnosno, predloženoj odredbi koja komunalnim tvrtkama u javnom vlasništvu zabranjuje komercijalne djelatnosti.

Što je s novom upravnom zgradom Zelenila, za koju je u veljači 2017., kad je počela gradnja, rečeno da će biti završena do Dana mrtvih te godine, zanimalo je Dubravka Golubića (SDP), koji je i podsjetio da je za nju tvrtka podigla kredit od 7 milijuna kuna.

– Osam mjeseci kasnije, iako je poslije najavljivano da će preseljenje biti u ožujku – ništa. Zašto se kasni i može li doći do problema u otplati kredita, odnosno, da Grad mora otplaćivati dio ovih rata, pitao je Golubić.

Odgovarajući mu, gradonačelnik Damir Mandić je ustvrdio da je Zelenilo takvu investiciju trebalo, ali da je u međuvremenu u proceduru, u prvo čitanje, krenuo već spomenuti novi zakon sa, za mnoge gradove koji su zbog toga tražili njenu promjenu, spornom odredbom koja komunalnim tvrtkama u javnom vlasištvu odzima pravo trgovačke djelatnosti.

–  Da je tako ostalo, Zelenilo ne bi moglo raditi na tržištu i bilo bi u problemima jer svojom djelatnošću na tržištu ima prihode i u tom kontekstu je i zatvorena financijska konstrukcija. Na Udruzi gradova išli gradonačelnici sa zahtjevom Vladi da se preispita ta odluka i, po našim informacijama, to je promijenjeno. Da se to dogodilo, analiza je napravljena i jedna od opcija bila je da tu zgradu damo na prodaju. Vidjet ćemo što će Zakon donijeti. Jedan od razloga zašto nismo akcelerirali neke stvari je i to. Drugi – tehnički pregled nije prošao, pokazali su se nedostaci, radovi se odradili i u tijeku je zahtjev za obavljanjem tehničkog pregleda. Znači, jedna stvar na koju ne možemo utjecati – promjena zakonske regulative u odnosu  na onu kad se krenulo u investiciju i druga – radovi koji moraju biti kvalitetno odrađeni, ispričao je Mandić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest