Prve skele na Oružani iduće godine, za tri u njoj regionalni centri izvrsnosti, za zanimanja koja jamče posao

– Ne prva lopata, nego skela, realno bi na Oružani bila u sljedećoj godini. Statika je dijelom narušena, bit će puno posla i radovi bi se mogli protegnuti na 2020.; ako se što zakomplicira i na 2021., ali vjerujem da te godine slijedi opremanje prostora. Da nije bilo vas, sigurno ne bi bilo možda jednog, a možda i dvaju centara. Ovo je naša pobjeda iako nas čeka još puno utakmica, kazao je župan Damir Jelić na današnjem uručivanju 124 ugovora o suradnji i sudjelovanju u projektu za regionalne centre izvrsnosti.

Potpisani su s poduzećima, obrtima, udrugama i institucijama koje će sudjelovati u oživotvorenju ovog projekta, što će biti realiziran u nekadašnjoj Oružani u Karlovcu, na gotovo 4.000 kvadrata. U njenom prizemlju bit će centar izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu – Trgovačko ugostiteljska škola partner je škole iz Opatije koju je Ministarstvo obrazovanja imenovalo regionalnim centrom, prvi kat bit će za centar izvrsnosti u strojarstvu, a drugi u elektrotehici – Tehnička škola imenovana je regionalnim centrom za oba područja – dok je potkrovlje rezervirano za potrebe Veleučilišta. Sve će, naravno, biti otvoreno i za ostale učenike i studente, gospodarstvenike, građane svih godišta, od najmanjih do najstarijih, a u prizemlje stiže i prva pivnica u gradu, te dvorana od 80-ak mjesta s pogledom na Trg bana Jelačića.

Procjenjuje se da će za realizaciju trebati oko 50 milijuna kuna; tri četvrtine trebalo bi stići od države, ostatak je na Županiji, Gradu i Veleučilištu. Projektna dokumentacija trebala bi biti gotova u rujnu, a nakon dobivene suglasnosti Ministarstva, slijedi odabir izvođača, krajem ove ili početkom iduće godine.

– Cilj je da se školske aktivnosti, posebno u naše dvije srednje škole, spoje s izvannastavnim i izvanškolskim i taj prostor bude za sve – od male, zaigrane dječice, prekvalifikacije odraslih do osoba treće životne dobi. Primjerice, jedno talentirano dijete u nekom od ovih segmenata, iz bilo kojeg područja Karlovačke županije, bi trebalo biti prevezeno o trošku Županije, vikendom, u ovaj prostor u Karlovcu gdje će s njim raditi stručnjaci, razvijati njegove talente kako bi već danas-sutra moglo doći u dodir s poslodavcima koji sudjeluju u ovom projektu, za dobrobit svih, pojasnio je Jelić.

Dodao je kako je Županija među najotvorenijima za dualno obrazovanje, a upravo u centrima izvrsnosti može se ići tim putem.

– Zanimanja koja traže praktična znanja neće se samo na teoriji zasnivati; ne zasnivaju se ni sada, ali možda ne u omjeru u kojem bi trebalo. Prije se tražilo radno mjesto, sada se traže radnici. Ovakvim pogledom i, moguće, novim pogledom na sustav stipendiranja, moramo dati novu dimenziju. Zbog školovanja, ali i ostanka mladih ljudi ovdje i zasnivanja obitelji, izjavio je Jelić.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Damir Pleša, te Tehničke škole Ivan Janković, zahvalivši svima na potpori, kazali su kako pravi posao tek predstoji, a Janković napomenuo i kako se nada da će se poimanje vrlo traženih zanimanja valorizirati kroz ovaj projekt, a to prepoznati i učenici i roditelji. Onda se ne bi smjeli ponavljati porazni podaci ovogodišnjih upisa: za zanimanja limar, autolimar, alatničar i bravar nije se prijavio niti jedan učenik.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest