Oni su mladi, neustrašivi i samo čekaju poziv u pomoć – upoznajte karlovački “baywatch” koji bdije na Foginovom

Oni su mladi, puni energije, neustrašivi i na poziv u pomoć odmah se odazivaju.. Kao što možda možete odmah prepostaviti, riječ je našoj karlovačkoj Spasilačkoj službi.

Tijekom ljeta Karlovčanima rijeke postaju glavna odredišta na kojima će se osvježiti i zabaviti, a gradska plaža Foginovo i ovoga je ljeta svakog dana prepuna kupačima koji na njoj nalaze osvježenje od velikih vrućina i odmor nakon napornog radnog dana. No, ponekad se plaža iz oaze pretvori u mjesto intervencija i poziva u pomoć. Na sve kupače, djecu, mlade, ali i odrasle pazi budno oko naših spasioca, a svoje priče su s nama, ekipom KAportala, a putem njega i svima vama podijelili naši mladi sugrađani, spasioci Karlo (18) i Lorena (25).

Skakanja s cenera

– Utapanja su stravični događaji i najtraumatičniji kako za onog u nevolji tako i za spasioce. Neki bi čak pomislili da se u ovakvim situacijama nađu mlađi ljudi, ali većinom su to oni stariji ili srednjih godina, a ponajviše turisti ili izletnici koji nisu naučeni na naše rijeke, ispričao nam je Karlo. Kako kaže, srećom utapanja nisu toliko česta, a najčešće intervencije u kojima karlovački spasioci nastupaju su posjekotine i ozljede tijekom skokova, no ni to nije bezazleno.

Najčešća atrakcija Foginovog kupališta je dakako skakanje s cenera, najviše točke znamenite karlovačke skakaonice. Priupitali smo Karla i Lorenu ima li puno intervencija nakon skokova, a oni su  odgovorili kako su skakači s cenera uglavnom već naučeni na skakanje s tolike visine i znaju kako bi skočili. Ako i slučajno krivo doskoče, to nisu neke teže ozljede. Uglavnom se događaju veće ozljede kada netko skače s trojke ili petice na glavu, jer neiskusni skakači ne ispruže ruke ispred glave prilikom skoka, pa se znalo događati da udare u dno ili neki kamen koji strši s njega.

Kako postati pripadnik karlovačkog “baywatcha” ipak treba ima neko znanje i kondiciju, a potrebno je dokazati svoje vještine i izdržljivost.

Kako postati spasioc?

– Svi spasioci imaju položeni certifikat koji se priznaje u 170 zemalja svijeta, a za sam pristup tečaju potrebno je 400 metara otplivati u 8 minuta i roniti 25 metara u daljinu. Tek nakon što to položimo, možemo pristupiti glavnom dijelu tečaja, na kojem učimo kako spašavati osobe, vježbamo našu plivačku kondiciju i prvu pomoć, kazao je Karlo.

S ovakvom ekipom na Foginovom su svi sigurni, no valja napomenuti da oni tamo neće biti prilikom nekog “noćnog kupanja”, pa stoga valja biti još oprezniji. Naime, radno vrijeme karlovačkih spasioca je od 10 do 15 sati i od 15 do 20 sati.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest