Skandalozno predstavljanje: Svetište sv. Josipa najavljeno za promociju knjige o “liku i djelu hrvatskog viteza” – ustaškog krvnika Maksa Luburića koji je osmislio logor u Jasenovcu

Katolička crkva ustupila je u Karlovcu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, kojega vjerodostojni povijesni izvori prikazuju kao jednog od najvećih ubojica u sastavu takozvane ustaške vojnice i režima Ante Pavelića, piše riječki Novi list. Riječ je o Maksu Luburiću čije ime se spominje u pjesmi “Jasenovac i Gradiška Stara”, gdje se o logorima smrti govori kao o kući “Maksovih mesara”.

Knjiga bi, navodi riječki dnevnik, trebala biti predstavljena  Nacionalnom svetištu svetoga Josipa, poslije mise. Osim u Karlovcu, promocije su najavljene u Zagrebu i Splitu.

Kako piše Novi list, u pozivu na promociju, objavljenom u tjedniku ekstremno desne provenijencije, navodi se da je riječ o knjizi o “životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina”.

“Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić”, valja naglasiti, idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 tisuća ljudi, uglavnom Srba, Roma i Židova. Tako je, kao idejni tvorac i začetnik logora, Luburić tituliran i postavu Spomen-područja Jasenovac. U Jasenovac je često dolazio, nadzirao rad i osobno ubijao zatočenike. Tako, između ostalog, “Luburića” predstavljaju u Spomen-području Jasnovac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest