Obnova Oružane: Karlovačka županija čeka dozvolu za Centar izvrsnosti, procjena cijene obnove i opremanja 50 milijuna kuna

Oružana na Trgu bana Jelačića

Karlovačka županija pripremila je potrebnu projektnu dokumentaciju i podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za budući Centar izvrsnosti, u nekadašnjoj Oružani, ali i kandidirala projekt za sufinanciranje na natječaje ministarstava.

Procjenjuje se da će za obnovu zgrade u karlovačkoj Zvijezdi i njenu prenamjenu u centre izvrsnosti u strojarstvu, elektrotehnici i informatici, te turizmu i ugostiteljstvu biti potrebno oko 50 milijuna kuna. Većina novca trebala bi stići od države, dok će jednu četvrtinu osigurati Županija, Grad i Veleučilište.

– Prijavili smo 15. rujna prvi dio projekta na natječaj Ministarstva kulture i očekujemo sredstva za horizontalnu i vertikalnu konstrukciju zgrade i krovište. U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pola milijarde je na raspolaganju za 25 centara i maksimalno možemo očekivati 30 milijuna, što nam neće biti dovoljno i zato apliciramo na više natječaja, kazala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Centar bi u funkciji trebao biti za dvije godine, ali Županija namjerava s darovitim učenicima dodatno raditi već sada, za što je novac u proračunu osiguran.

– Kao potencijalno daroviti, testirano je 138 učenika i nećemo čekati da ova zgrada bude gotova. Krajem listopada će po cijeloj županiji autobusi vikendom pokupiti i dovesti djecu kako bi s njima radili programe prirodoslovlja STEM područja, matematika, fizika, tehnička kultura, robotika… S djecom za koju roditelji daju suglasnost da želimo njihove vještine i znanja unapređivati za ona područja koja tržište rada treba, rekla je Hajsan Dolinar.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest