VK Korana rezimirala rad u protekloj godini: Osvojili 32 odličja – 9 zlatnih, 15 srebrnih i 8 brončanih medalja

Veslački klub Korana održao je tematsku sjednicu Skupštine (razdoblje od 9. 03. 2014. do 1. 03. 2015. godine) na kojoj je istaknuto da su natjecatelji kluba u 2014. godini nastupili na 12 regata, 11 domaćih i jednoj međunarodnoj regati, ukupno osvojivši 32 odličja od kojih 9 zlatnih, 15 srebrnih i 8 brončanih medalja. Uspoređujući prošlogodišnje nastupe s onima iz 2013., natjecateljsku 2014. struka i uprava Korane ocjenjuju uspješnijom jer su na nacionalnom prvenstvu osvojili četiri odličja: u seniorskoj konkurenciji odličja su osvojili Juraj Katušin i Sven Bohnec (3. mjesto) u disciplini dvojca na pariće te Irma Šumar (3. mjesto) u disciplini samac lake seniorke, na juniorskom i kadetskom prvenstvu odličja su osvojili Juraj Rudar (2. mjesto) u disciplini samac laki juniori te Matija Seljan (3. mjesto) u samcu za kadete, a na međunarodnim natjecanjima najznačajniji rezultat postignut je na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Rotterdamu gdje u sastavu osmerca Zagrebačkog sveučilišta nastupaju Sven Bohnec i Juraj Katušin osvojivši 3. mjesto, dok je u sastavu hrvatske veslačke izborne vrste nastupio je Dominik Šutalo na međunarodnoj regati u Beogradu koji u disciplini dvojca na pariće za juniore osvaja 2. mjesto.

Ono što nas raduje je niz uspješnih nastupa mlađih dobnih kategorija na regionalnim natjecanjima i za Veslački kup “Miljenko Finderle”. Nažalost, u nadolazećoj sezoni zbog radnih obveza (liječnička specijalizacija) od aktivnog veslanja su se oprostili Bohnec i Katušin koji su bili glavni nositelji naše kvalitete. Nadamo se da će smjena generacija, obzirom na nekoliko kvalitetnih pojedinaca koje trenutno imamo, proći što bezbolnije – istakao je profesionalni trener Zlatko Minja Katušin koji je autor izvješća Stručno – programskog povjerenstva za 2014. godinu.

Za daljnji razvoj klupskog veslanja potrebno je očuvati dostignute razine rezultata i plasmana kao i nastojanja na ostvarenju još većih sportskih dosega rad i funkcioniranja Škole veslanja, istaknuto je. Na sreću uvjeti rada tijekom zime bitno su poboljšani korištenjem sportske dvorane pri OŠ Dubovac.

Organiziranost Škole veslanja pokazuje napredak na razini očekivane animacije mlađih selekcija i selekcioniranja istih u starije uzraste. Prioritetni zadatak za Stručno – programsko povjerenstvo i trenere je poboljšanje rada i uvjeta u svim dijelovima programa rada Škole veslanja (okuplja 40-ak polaznika u dobi od 12-14 godina). Svakako i angažiranje barem još jednog trenera za rad u Školi. Potrebno je dogovoriti i suradnju s VK Sabljaci, prije svega kroz veslačka natjecanja mladih veslača u Ogulinu i Karlovcu, te kroz organizaciju veslačkog kampa u ljetnim mjesecima na jezeru Sabljaci – rekao je predsjednik kluba Antun Tonino Purgar.

U izvješću što ga je podnio predsjednik naglašava se da klub odgovorno upravlja svojim sportskim objektima (veslački dom, spremište za čamce, teniski tereni sa rasvjetom, teniske svlačionice, čamci i oprema, prikolice za prijevoz čamaca i glisera i ostala oprema i rekviziti) ali da od kluba iziskuju izniman napor u osiguranju financijskih sredstava za njihovo održavanje i podmirenje troškova (električne energije, vode, kanalizacije, komunalne naknade, osiguranje i ostalih troškova). U 2014. godini izvršena je obnova krova na dijelu doma koji se odnosi na prostor ugostiteljskog objekta i dovršenje teniskih svlačionica u što je uloženo oko 65.000 kuna. Pokrenuta je i proceduru legalizacije teniskih svlačionica za koje ne postoji potrebna dozvola ali je uz potporu Grada i KŠZ-a postupak legalizacije pri kraju te se očekuje izdavanje rješenja. Uz pomoć Grada, KŠZ-a, SŠKŽ kao i uz vlastita ulaganja, osigurano je oko 30.000 kuna za dovršenje teniskih svlačionica.

Problemi u raduVrlo ozbiljan problem za veslački sport u Karlovcu u posljednje dvije godine predstavlja rad Hidroelektrane Lešće jer dolazi do naglih i nepredvidivih oscilacija vodostaja rijeke Kupe što u znatnoj mjeri otežava odvijanje treninga na vodi. Osim toga, ekonomska kriza znatno je utjecala na dinamiku ulaganja i obnavljanja natjecateljske opreme i rekvizita tako da se kao jedan od glavnih prioriteta u radu kluba nameće nabavka novih natjecateljskih čamaca, vesala i veslačkih ergometara kao temeljni uvjet za provedbu treninga, a rad tijekom zimskog razdoblja zahtijeva hitna ulaganja u uređenje klupske teretane i nabavku novih sprava – rekao je Purgar.

U ovoj su godini nastupili na četiri regate manje nego 2013. reducirajući pritom prvenstveno nastupe na regatama u inozemstvu. Razlog manjeg broja nastupa treba tražiti u nedostatnim financijskim sredstvima kojima je klub raspolagao u protekloj godini odredivši za prioritete nastupa Veslački kup i nacionalno prvenstvo. Financijski problemi bili su i razlog što nakon niza godina nisu bili u mogućnosti obaviti zimske pripreme u Skradinu. Usprkos brojnim problemima s vodostajem Kupe ipak je održana jubilarna 61. Karlovačka veslačka regata koja je uspješno organizirana uz potporu Grada Karlovca, Karlovačke županije, KŠZ, SSKŽ i vjernih klupskih sponzora i donatora.

Plan u 2015. godini Plan nastupa u 2015. godini usklađen je s kalendarom HVS-a i kalendarom natjecanja koje je donio Upravni odbor. Planiran je nastup na 10-ak domaćih i međunarodnih regata. Najznačajnija natjecanja u sezoni bit će nastupi na juniorskom SP-u, Svjetskom sveučilišnom prvenstvu i na PH za seniore, juniore i kadete te nastup u Veslačkom kupu “Miljenko Finderle”. Središnji domaći veslački događaj je 62. Karlovačke veslačke regate u sklopu koje će se nastaviti i proslava 80. godišnjice kluba.

Skromno i nenametljivo u drugom, svečanom dijelu ove skupštine, obilježena je 80. godišnjica Veslačkog kluba Korana (1935 – 2015.) koja će se nizom aktivnosti nastaviti do kraja ove godine. Osvrt (referat) na obljetnicu podnio je predsjednik Purgar.

Zahvalnice zaslužnima Za zasluge na sportskom planu u 2014. godini nagrađena je veslačica Irma Šumar te veslači Juraj Katušin, Sven Bohnec, Juraj Rudar i Matija Seljan. Od pojedinaca zahvale za pomoć klubu primili su župan karlovački Ivan Vučić, prijatelj kluba i predsjednik KŠZ Želimir Feitl, bivši veslač i veslački sudac Zvonimir Žnidaršić i tajnik HVS-a Zdravko Gajšak. Od tvrtki zahvalnice su primili: AB Studio design Barjaković, 3 d.o.o. Karlovac, Parking d.o.o. Karlovac, ENA d.o.o. Karlovac, Zaštita projekt d.o.o. Karlovac, Tvornica turbina d.o.o. Karlovac i Građevinski obrt Petrlin.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest