Novi eksponat stigao u muzej na Turanj – obnovljen “Straško”, antiterorističko oklopno vozilo s početka Domovinskog rata

Ovih dana dovršen je još jedan korak u programu konzervatorsko – restauratorskih radova na predmetima Zbirke oružja i vojnih vozila Domovinskog rata izloženih na prostoru budućeg Muzejskog postava Domovinskog rata na Turnju. Naime, dovršena je obnova “Straška”, hrvatskog antiterorističkog inženjerijskog oklopnog vozila M-91. Izrađen je u riječkom Torpedu. Kao osnova poslužilo je podvozje rovokopača GTR 75A. Na početku Domovinskog rata 110. i 129. brigada ZNG-a imale su po jedan primjerak “Straška”

Gradski muzej Karlovac je program konzervatorsko-restauratorskih radova započeo 2013. godine u  suradnji s pokojnim profesorom Draganom Dokićem koji je nakon detaljnog pregleda stanja svih izloženih predmeta napravio plan obnove. U proteklih pet godina obnovljeno je 18 predmeta. Dio predmeta je zbog zahtjevnih radova i težine oštećenja restauriran u restauratorskim radionicama, njih 9, a preostale je obnovila Hrvatska vojska na samom izložbenom prostoru. Za sve predmete pripremljene su nove podloge a drveni nosači zamijenjeni metalnim.

Kako bi bio dovršen program obnove preostali su još konzervatorski radovi na ostacima zrakoplova MiG 21 koji su planirani već na proljeće, što će, uz postavljanje informativnih ploča i uređenje okoliša, pružiti posjetiteljima još bolje uvjete za razgledavanje.

U programu su sudjelovali HV, JVP Karlovac, Industrijska arheologija, Obrt za restauraciju, viši restaurator Zoran Kirchhoffer, dipl.inž., Ferrum, obrt za restauraciju predmeta od metala, Ivica i Leonardo Ivančević, a financijski su ga omogućili Grad Karlovac i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest