Karlovački obožavatelji fileka već se 23 godine okupljaju i uživaju u ovoj deliciji – jučer predstavili knjigu i posvetili je novinarima Tomi Vičiću i Nikoli Periću

Karlovačko društvo ljubitelja fileka

okupilo se na tradicionalnom polugodišnjem domjenku u Restoranu Panorama. Fileki su jelo koje netko ili obožava ili jednostavno ne može podnijeti. Ili u njima gušta ili mu pomisao na njih nije baš mila. Prvi će u svom fanatičnom idealiziranju tog jela ići toliko daleko da će osnivati klubove obožavatelja, kao karlovački ljubitelji fileka. Drugima pak sigurno nikad neće pasti na pamet da uđu u restoran, pa nakon listanja menija konobaru izgovore – imate fileke?

Kroz Udrugu filekara Karlovca od 1995. godine prošlo je dvjestotinjak ljudi. Neki od samog početka, neki od predzadnji puta. No ovaj susret nije bio klasičan susret kao svi ostali dosadašnji susreti Udruge filekara grada Karlovca održani unatrag gotovo četvrt stoljeća kad se na jednom susretu znalo okupiti i više od 50-ak ljubitelja ove, muškima najpoznatije životinjske iznutrice. Dakle, “I ovaj put po Tominoj recepturi” filekari standardne družbe okupili su se da bi – prvo predstavili knjigu autora Vladimira Travice “Fileki filekara Tomo Vičić” – a tek onda klopa.

O knjizi je govorio autor uz, kako kaže, svesrdnu pomoć prijatelja Zdenka Barjakovića. Zašto naslov “Fileki filekara Tomo Vičić” zapitali smo autora knjige?

– Najvažniji čovjek Udruge filekara iz Karlovca je bio Tomo Vičić, koji je kuhao i svojim osobnim brendom okupljao ljude. Onda sam tek ja, koji sam određivao termine, dogovarao prostor, pribavljao fileke i pisao pozive. Ali budući Tomo više nije među nama, ja sam uzeo pero i napisao našu malu priču koja evo traje od 1995. godine – kaže Vlado Travica.

– Nisam siguran da bi se fileki mogli naći na jelovniku restorana koji imaju Michelinove zvjezdice. Ali svejedno, nama su dobri ako su dobro spremljeni bez obzira na kategoriju objekta. Tražimo samo urednost, sigurnost, atmosferu i svoj mir – dodaje.

Ustvari, tražili su i našli ugodno druženje. Bez obzira na zanimanja. Od trgovaca, novinara, pravnika, ekonomista ili doktora. Nisu zvali političare i nisu vodili strasne političke razgovore. Ali, gotovo da nije bilo teme koju nisu razmatrali. Uglavnom o Karlovcu i njegovim ljudima. Neke od tih priča se nalaze i u ovoj knjizi.

Iz sadržaja knjige od 60 stranica izdvajamo poglavlja: Zadovoljstva koja se pamte, što su zapravo fileki, zašto ime Tomo Vičić, Tomin recept, recept Damira Resa, gljive čine razliku, jedi raznobojno, što je udruga karlovačkih filekara, najvažniji čovjek udruge, prvo druženje, priče uz fileke, gdje sam sve tražio fileke, iskustva s kuhanjem, zanimljivi ljudi, fileki kao gotovo jelo, kako skupljamo novac i drugo.

Knjiga je posvećena novinarima Večernjakovcu Tomi Vičiću dugogodišnjem kuharu i prijatelju Tomi Vičiću i Vjesnikovcu Nini – Nikoli Periću. – Danas vam je prvi dan ostatka života. Zato, živite punim plućima. I, pojedite dobre fileke. Pridružite nam se – poručuje za kraj Vladimir Travica.

Autor knjige je Vladimir Travica. Tisak i grafičko oblikovanje: Tiskara Pečarić &Radočaj d.o.o. Crteži: Stevan Živanov Fotografije potpisuju Miodrag Vukdragović, Danko Fajt, Foto atelje Anđela i autor

Poznati karlovački pjesnik i skladatelj Stjepan Sabljarić svoju novu pjesmu posvetio je prijateljima fileka.

FILEKARI

Naš Karlovcu na rijekama, poznat po tradicijama, u Restoranu “Panorama”, plijeni vino u čašama.

A uz vino, raskoš, čari, skupili se FILEKARI, za prepunim stolovima, da se slade s filekima!

Da se sjete ovog dana, na dva svoja draga člana, novinare – Tomu Vičića i svima znanog Nikolu Perića.

Novinar i kuhar Tomo bio, s Nikolom u Raj odselio, al’ sjećanje na njih traje, za sve naše naraštaje!

Kad smo skupa za stol sjeli, pili i fileki jeli, dvije čaše i stolice prazne stoje, na tren slavlje zastalo je.

Knjiga o udruzi FILEKARA, sve te zgode nam dočara, Svih druženja doživljaje, karlovačke običaje!

Kulinarstva stručno znanje, čovječanstvu bi’ imanje, opstanka od prvih dana, nad zlatom prednjači hrana!

U PANORAMA RESTORANU,

živjeli uz piće i hranu, u gradu na četiri rijeke, dobar tek Vam uz fileke!

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest