U prvom danu 2017. u karlovačkoj bolnici na svijet došli mala Marija i Šimun – gradski oci u obilasku ponosnih majki

Prva beba rođena u karlovačkoj Općoj bolnici u 2017.  je mala Marija iz Duge Rese, a nedugo zatim na svijet je došao i Šimun iz Slunja. Mariju je rodila Helena Helkert Furač, a Šimuna Jelena Požega.

Tradicionalno, bebe i ponosne majke obišli su danas predstavnici Grada, no u bolnici nije bio gradonačelnik, već predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić i to u društvu pomoćnice ministrice socijalne politike i mladih Maje Vučinić Knežević. U rodilištu su ih primili šef odjela dr. Željko Štajcer i ravnatelj Ervin Jančić.

– U prošloj je godini u OB Karlovac rođeno 844 djece, a u prvom danu ove godine dvoje, rekao je Štajcer. Djelatnike bolnice pohvalio je Mandić, rekavši da svoj posao rade sa srcem,a njihov uspjeh se vidi u svim tim rođenim bebama.

– Grad Karlovac daje 400 tisuća kuna za naknade za novorođenčad a u ovoj je godini dodijeljeno 354 tisuća kuna, odnosno 354 rođene bebe su u iz Karlovca. Ono što nama predstoji je da Grad bude potpora obiteljima,  sama ta naknada nije nešto što će ih potaknuti, ali tu su i one druge aktivnosti, ulaganje u dječje vrtiće, financiranje radnih bilježnica za osnovnoškolce, sufinanciranje i privatnih vrtića, kaže Mandić. Dodaje da su sve to mjere kojima se obiteljima namjerava materijalno olakšati, i da treba cijeniti hrabrost obitelji koji se odluče na prinove.

Maja Vučinić Knežević najavila je novosti vezane za potpore obiteljima. Kaže da ova Vlada namjerava staviti obitelji i demografsku obnovu na vrh prioriteta.

– One mame koje ne rade će imati tisuću kuna uvećana sredstva nego do sada. Zakon stupa na snagu 1. srpnja, a oni roditelji koji ne rade će umjesto 2.660 kuna imati četiri tisuće što je bitna razlika. Možda se ne radi o velikom novcu no ipak je povećanje, kaže Vučinić Knežević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest