Došao snijeg, krajem tjedna očekujemo dvoznamenkaste minuse kakve nismo osjetili već skoro dvije godine

Promjena vremena započela je već u ponedjeljak kišom koja na Jadranu gdje nije padala već skoro mjesec dana. Nastavit će se do jutra snijegom kojega željno čekamo i to ne onaj dekorativni nego pravi. Vrhunac dolazi pred kraj tjedna kad očekujemo temperature kakve nismo osjetili već skoro dvije godine, još od veljače 2015. godine.

Visina snijega – srijeda ujutro

Najviše snijega se očekuje u Lici i u unutrašnjosti Dalmacije i to pogotovo na najvišim vrhovima Dinarida i to oko 30 cm. U gotovo cijeloj gorskoj Hrvatskoj snježni prekrivač bit će debeo između 10 i 30 cm, s time da će zbog bure biti i snježnih nanosa koji mogu biti i znatno viši od tih 30 cm. Posavina bi mogla dobiti između 5 i 10 cm snijega, što je već sasvim dovoljno da se morate poslužiti lopatom, dok će ostatak Slavonije i središnje Hrvatske ipak snijeg moći razgrnuti i metlom. Slične snježne radosti Međimurje i Podravina te unutrašnjost Istre će još morati malo pričekati.

Najniže temperature krajem tjedna

Nakon snijega stiže osjetno zahladnjenje. U četvrtak i petak će biti vrlo vjetrovito pa će se već tada činiti kao da je iznimno hladno. Najveći minusi ipak se očekuju u subotu ujutro. Tada će se temperatura na Jadranu spustiti ispod nule. Minusi se očekuju i na otocima. Dvoznamenkasti minus nas očekuje u unutrašnjosti Istre, središnjoj Hrvatskoj, u većem dijelu Slavonije, u planinama i do -16.

Vrijeme u utorak

I dalje smo pod utjecajem anticiklone koja se k nama prostire iz istočnog Atlantika. Kroz visoki tlak premjestit će se noćas fronta koja će donijeti hladan zrak, a u srednjem Sredozemlju stvorit će se ciklona koja će u ovo područja donijeti taman dovoljno vlage da bude i umjerene količine oborina.

U sljedećih dvanaestak sati nad nama će biti posve oblačno. Na Jadranu će padati kiša, u unutrašnjosti isprva također kiša koja će postupno prelaziti u snijeg. Već u noći sniježit će u Lici, zatim Gorskom kotaru, a onda i u velikom dijelu nizinske Hrvatske. Samo će se u Međimurju, Podravini i dijelu Prigorja zadržati sasvim suho. Upravo u tom području najprije će i početi razvedravanje koje će se zatim nastaviti prema jugu i istoku. Zapuhat će bura koja će pod Velebitom nekoliko sati imati i orkanske udare.

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/142401/stize-prava-zima-u-srijedu-snijeg-krajem-tjedna-ocekujemo-dvoznamenkaste-minuse-koje-nismo-osjetili-vec-skoro-dvije-godine/?autoplay=true&src=kaportal_hr

U drugom dijelu dana u središnjoj Hrvatskoj vedro. Zrak će biti hladan no tamo gdje će sunce direktno udarati nekoliko centimetara napadalog snijega brzo će se topiti. I u Slavoniji će snijeg sredinom dana već prestati, a zatim će se i razvedriti. Temperatura zraka između 1 i 3 stupnja.

Na jugu će oborina biti i u drugom dijelu dana, najdulje na dubrovačkom području, dakako. U Zagori će padati snijeg, a kad povuče bura moglo bi ga malo pasti i na samoj obali. U Dalmaciji će poslijepodne biti hladnije nego prijepodne, a temperatura će se spustiti sasvim blizu nule, a samo na krajnjem jugu zadržat će se još veći dio dana toplo uz jugo. Na zapadu zemlje popodne sunčano, no to će sunce biti itekako zubato. Bura će doduše polako slabjeti, no temperatura će osjetnije pasti.

Upaljen je i meteo alarm. Narančasta boja upozorava na buru koja će puhati kratko, ali snažno uz udare i do 140 kilometara na sat. Svakako valja računati na probleme u prometu duž obale, na mostovima, a izgledno je i da katamarani  manji brodovi neće moći ploviti. U unutrašnjosti će pak očekuju razmjerno velike količine oborine, prije svega snijega koji će stvoriti tanji snježni pokrivač, ali i neugodne vijavice.

Zahladnjenje stiže i u priobalje, a u petak će ga dodatno pojačavati olujna bura i tramontana. Minusi su izgledni duž cijele obale, a ponegdje će se i cijeloga dana zadržati ispod nule.

Vijesti.rtl.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest