Djevojka pod vatrogasnom kacigom – odlučna i hrabra, Klaudija Gatarić konačno je ostvarila svoj san i životni poziv

Još od osnovne škole Klaudija Gatarić zaljubljena je u vatrogastvo, ali tek je ove godine “prelomila” sve dvojbe, upisala prekvalifikaciju i sad je tu – u zboru I smjene karlovačke Javne vatrogasne postrojbe.

Odlučna i hrabra, ravnopravna i u timu s iskusnim vatrogascima, 28-godišnja Klaudija je još uvijek na praksi, no kako nam priča, čim završi školu tražit će posao kao profesionalni vatrogasac, bilo u gradskoj postrojbi ili kao sezonac na jadranskoj obali. Naravno, najviše bi voljela da to bude u Karlovcu, no za nju je opcija i odlazak na posao u druge gradove. 

Pod vatrogasnom kacigom

– Otkad znam za sebe to me privlači. Mama je bila članica DVD-a Jurovo i tako sam već u osnovnoj školi i sama postala dio mlađe ekipe DVD-a. Sad sam operativni član i već četiri godine vatrogasni sudac, a konačno mi se ostvarila želja da radim i u postrojbi, priča nam simpatična Klaudija iz Jurovskog Broda, vrlo otvorena za razgovor i priču o sebi.

Djevojku pod vatrogasnom kacigom reporterska ekipa KAportala primjetila je u akciji, na intervenciji prometne nesreće u Tušiloviću. Tamo je, zajedno s ostalim kolegama, pomagala na saniranju posljedica prometne, čistila i radila sve što je u opisu posla profesionalnog vatrogasca na jednoj takvoj intervenciji. Kad zazvoni u tornju JVP-a, Klaudija zajedno s timom žurno trči niz stepenice do garaže, odijeva opremu te sjeda u vozilo i spremno juri u pomoć kome god zatreba.

– Prvi dan prakse imala sam pravo vatreno krštenje. Gorio je krov kuće, kolege su prionule gašenju a već nekoliko intervencija poslije i sama sam držala crijevo i gasila vatru, kaže Klaudija. Oduvijek je, dodaje, htjela pomagati ljudima i ovo je bio najbolji način da to zaista i čini, onako kako su je učili od malih nogu. Ovaj posao nije za svakoga, jer treba biti smiren u svakom trenutku, jer tek onda pravi vatrogasac može dati sve od sebe u pomaganju drugome u nevolji. Klaudija je upravo tu našla sebe, a adrenalin koji u trenutku poziva na intervenciju “lupa” svakog vatrogasca, samo daje snagu da posao koji je pred tobom napraviš što bolje.

Vatrogasni tim mora raditi kao savršeno podešen stroj, svi moraju biti kao jedan, jer u akciji ovise jedni o drugima. Stoga je i Klaudija, iako praktikantica, prihvaćena kao ravnopravni dio tima.

Nema muških i ženskih poslova

– Tu sam u smjeni s još jednim kolegom iz škole pa mi je isprva bilo i malo lakše. No posao je takav da se odmah uklopiš, a dečki su odlični i svi su me super prihvatili. Ovdje nema muških i ženskih poslova, svi rade sve, po zapovijedi i pravilima struke. Oni me ne štede i ne želim da me štede, priča uz smijeh.

O njezinom angažmanu u postrojbi samo riječi pohvale imaju i kolege iz smjene. Zamjenik zapovjednika smjene Damir Begović također, kaže da je Klaudija vatrogasac kao i oni, ali je ipak na praksi, pa moraju, šali se, malo paziti na nju.

U ovom poslu ne postoje subote i nedjelje, blagdani i spajanje vikenda. Radi se u smjenama po danu i po noći, a Klaudija kaže da joj takav ritam rada i života odgovara.

Jooj, kaj će ti to…

– Nije mi naporno i žao mi je što se vraćam u školu. Počela bih raditi odmah, nadam se da ću što prije dobiti priliku, dodaje.

Još uvijek nije udana a nema ni dečka, pa se trenutno može posvetiti poslu i školi. Kad se odučila na vatrogasni poziv u njezinoj obitelji nisu bili iznenađeni jer znaju koliko joj to znači. No prijateljice su joj govorile “jooj, kaj će ti to”, no ubrzo su i one prihvatile frendicu – vatrogaskinju.

– O da, mnoge bi cure to isto htjele, ali ne mogu se odlučiti, možda i zbog okoline. No moraju znati da one same odlučuju o svojem životu kao što sam i ja. Nije mi žao niti jedne sekunde, samo želim raditi, naravno kao vatrogasac.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest