Vodovod otvorio nadzorno – upravljački centar, jedinstven u Hrvatskoj – smanjuje troškove, a povećava nivo usluga

– Ovaj će centar doprinjeti značajnim uštedama u poslovanju, odnosno, materijalnih troškova i radne snage, ali i boljoj usluzi prema našim korisnicima jer nam omogućuje trenutnu intervenciju na sustavu i vrlo brzu reakciju u slučaju da, primjerice, treba preusmjeriti vodu, neke stanice uključiti i slično, kazao je danas direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak, predstavljajući danas Nadzorno upravljački centar ove tvrtke.

Jedinstven je u Hrvatskoj, vrijedan 1,6 milijuna kuna, djelo je zaposlenika ViK-a, a omogućuje upravljanje svim sustavima iz jedinstvene lokacije u tvrtki. To znači upravljanje i kontrolu sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, te prikaz trenutnog stanja na vodocrpilištima, odnosno, da li tko dolazi i događa li se što nepredviđeno.

NUC je u prostorijama tvrtke, ima serversku i prostoriju gdje operater ima pregled nad svim sustavima, a voditelj Odjela informatike Mijo Vedrina napomenuo je da koriste najmodernije tehnologije koje im omogućavaju da u nekoliko sekundi imaju sve parametre potrebne za upravljanje, ali i smanjenje gubitaka u vodoopskrbi.

– Vidimo stanje svih vodocrpilišta, sustav nas obavještava o radu njih i vodosprema, te omogućava, osim autonomnog rada, da u slučaju potrebe operater ručno uključi ili isključi pumpu, nešto drugo napravi kako bi sustav vodoopskrbe mogao i dalje optimalno funkcionirati, pojasnio je Vedrina.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest