Karlovac opet bez SDP-a: Gradska organizacija raspuštena drugi put u 11 godina – vodit će je povjerenik iz Zagreba

foto ilustracija

Povijest se doista ponavlja – jedanaest godina i tri mjeseca nakon što je raspuštena gradska organizacija SDP-a Karlovac, stranačko je vodstvo ponovo učinilo isto: karlovačka organizacija opet je raspuštena, a povjerenikom koji će je do novih izbora voditi imenovan Nenad Livun iz Zagreba, inače predsjednik Foruma mladih SDP-a.

Dojučerašnji predsjednik karlovačkog SDP-a Žarko Latković, ali i županijski Damir Mateljan, ovaj put, gotovo pa neuobičajeno, slažu se da je raspuštanje gradske organizacije bilo za očekivati. No, Mateljan misli da je trebalo uslijediti i prije, Latković da nije trebalo sada. Ipak, on sam na čelu karlovačkih SDP-ovaca ionako više ne bi bio: pripremio je ostavku i namjeravao ju dati u ponedjeljak.

– Odluka o raspuštanju vjerojatno je bila za očekivati jer je stanje uistinu neizdrživo, previše je tu osobnih interesa, svađanja… i baš jučer s potpredsjednikom Miroslavom Delićem dogovorio sam da u ponedjeljak dam ostavku, prvenstveno jer nisam želio biti taj koji je, po mišljenjima nekih, remetilački faktor ili štopa neke procese, a on bi preuzeo Gradsku organizaciju do izbora. Ali, Zagreb nas je pretekao, kazao nam je Latković.

Objasnio je da je ostupiti htio kako ne bi nanosio štetu stranci i da, zbog njega, na vrijeme ne bi bio izabran kandidat za gradonačelnika, zbog mnogih negativnih stvari koje su se u posljednje vrijeme događale, ali i zbog poslovnog angažmana u Gradskoj upravi, mjesta zamjenika predsjednika gradskog Odbora za energetiku i djelovanja u civilnom društvu.

– Tu vidim svoju budućnost, viziju Gradske uprave i Odbora koji rade na poboljšanju kvalitete života građana i pripremamo projekte koji će im donijeti boljitak. Odlučio sam staviti se na raspolaganje gradonačelniku, onima koji rade na energetskoj učinkovitosti kao pokretaču održivog razvoja, nevezano za stranačke boje. U politici ne vidim budućnost, nego u radu na profesionalnom polju i civilnom sektoru, dodao je Latković.

Planiranu ostavku na mjesto predsjednika tako više ne mora podnositi jer su raspuštanjem “nestali” i predsjednik, Predsjedništvo, Gradski odbor, odnosno, svi upravljački organi, ali dat će ostavku na članstvo u stranci iako to nije planirao.

– Nije bilo u redu da nas se ne obavijesti o tome što se planira, neugodno su nas iznenadili. Nema smisla da član SDP-a i dalje ostajem, napomenuo je, precizirajući da je u stranci bio 11 godina.

Upitan je li ovo loš tajming za odluku o raspuštanju, obzirom da su lokalni izbori za četiri mjeseca, odgovorio je da jest i da bi bilo bolje da su razgovorom riješili probleme, prestrojili se i pripremali za izbore. Mateljan – koji je ocijenio da u Županijskoj organizaciji nema problema i da nema potrebe za njenim raspuštanjem – misli suprotno.

– Neće otežati, ovo raspuštanje će zapravo olakšati situaciju, koliko god to zvučalo grubo. Jer SDP će imati legitimnog predstavnika, povjerenika i ljude koji su, iako je Gradski odbor raspušten, ostali u zdravoj bazi, koji mogu pregovarati o mogućim koalicijama, slagati liste, imaju legitimitet rukovodstva da krenu u tu borbu na gradskoj razini, napomenuo je Mateljan, koji je uvjeren da je karlovački SDP trebalo raspustiti i prije, ali “bolje sad nego nikad”.

– Zato što je gradska organizacija bila u slijepoj ulici, gdje joj je onemogućen bilo kakav manevarski prostor rada, a lokalni izbori su pred ragom. I to zbog funkcioniranja rukovođenja, rukovodstvo je problem, ne članstvo; zato je i smijenjeno, dodao je Mateljan.

Na povjereniku i ovdašnjim SDP-ovcima sada je, po njegovim riječima, da dogovore politike za lokalne izbore, načine izlaska, pregovaraju s potencijalnim partnerima. On sam priželjkuje da to bude široka koalicija, i to ne samo političkih stranaka.

– Svi koji razmišljaju oporbeno, stranke, udruge civilnog društva, oni koji misle da grad u kakvom žive nije onakav u kakvom bi željeli živjeti, trebaju shvatiti da se samo zajednički može skinuti ova ravnodušna vlast HDZ-a  koja grad koči da bude ono što bi trebao biti, dosegne one razine koje zaslužuje. Da li će to uključivati zajedničkog kandidata, zajedničku listu, to je sad stvar dogovora, izjavio je Mateljan.

Hoće li SDP imati svog kandidata za gradonačelnika Karlovca i koga, još se ne zna, ali zna se da će nakon tih lokalnih izbora karlovački SDP provesti i unutarstranačke i izabrati novo vodstvo.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest