HSS, nakon neuspjelih pregovora s HDZ-om, odlučuje hoće li na izbore sam ili s nekim u koaliciji

Nakon što se s dosadašnjim partnerom na županijskom nivou, HDZ-om, nije uspio dogovoriti o zajedničkoj suradnji i na predstojećim lokalnim izborima, HSS će tek odlučiti hoće li na njih izaći sam ili u koaliciji s nekom drugom strankom.

Potvrdio nam je to predsjednik županijskog HSS-a Josip Kasun, kazavši da su s HDZ-om, na njihovu inicijativu, vodili korektne razgovore, no kod sadržaja sporazuma o suradnji su se bitno razišli.

Bez dogovora s HDZ-om

– Ono što je HDZ nudio, za HSS je bilo ograničavajuće; mi smo predlagali cjelovito rješenje koje bi bilo garancija za dugoročniju suradnju HSS-a i HDZ-a. Smatrali su da je za njih to neprihvatljivo i kao što je njihov prijedlog odbio naš Županijski odbor, tako je i njihov ŽO odbio naš i pregovori su okončani, rekao je Kasun.

Nije pri tom “zapelo” samo na Dugoj Resi, nisu se našli ni oko nekih drugih općina pa prevagu u korist nastavka dugogodišnje suradnje nije donijelo ni HSS-u ponuđeno mjesto karlovačkog dožupana i dogradonačelnika Karlovca. No, hoće li, za razliku od Županije i Karlovca, HSS i HDZ zajedno u borbu za neke druge gradonačelničke i načelničke dužnosti u županiji, tek će se vidjeti.

– Odluka Glavnog odbora naše stranke je da sve naše organizacije imaju potpunu slobodu u odlučivanju, tako je i s kolegama iz HDZ-a. Ovo na nivou županiije ne znači da u nekim jedinicama lokalne samouprave neće biti dogovora i koaliranja, izjavio je Kasun.

Odluka za 10-ak dana

Hoće li, pak, suradnje na županijskom i karlovačkom nivou biti s nekom drugom opcijom, “lijevom”, SDP-ovom ili nekom trećom, u županijskom HSS-u će odlučiti za 10-ak dana.

– I moji suradnici i ja doista smo željeli biti maksimalno korektni i pošteni dok su trajali razgovori s HDZ-om, bilo bi neozbiljno da smo koketirali s bilo kojom drugom opcijom. Obzirom na neuspjeh tog dogovora, stranačka tijela će zauzeti stanove oko daljnjih aktivnosti i dogovora, najavio je Kasun.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest