Ekološka bomba konačno demontirana! Gotova sanacija, Lemić Brdo nakon 40 godina bez opasnog otpada

– Ovo je sretno završena priča, s takvim “crnim točkama” u Hrvatskoj imamo još posla. Sanacija je završena, spriječeno daljnje štetno djelovanje, a o dobroj komunikaciji sa stanovništvom neka nas čuju i na drugim mjestima. Lokalno stanovništvo mora biti zainteresirano za prilike i neprilike oko njih, a mi ga moramo znati čuti, kazao je danas u Karlovcu ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, govoreći o završetku sanacije deponija opasnog otpada na Lemić Brdu.

Radovi na sanaciji, kao što je primjetio i župan Ivan Vučić, otvarani su nekoliko puta, počevši od 2007., no, zadnji put, 1. kolovoza 2014., konačno su i započeti i realizirani, a Karlovac se riješio opasnog otpada na lokaciji na kojoj je odlagan od 1975. do 1986. godine. Bio je tamo mazut, mulj, soli sumporne kiseline, flourescentne boje… I to ne samo na lokaciji na kojoj su prvotno planirani radovi, nego i nedaleko od nje, na što su nadležne, podsjetio je na to i gradonačelnik Damir Jelić, upozorili mještani. Ovi su ih poslušali, zaustavili privremeno radove, proširili obuhvat na lokacije na koje su stanovnici ukazali pa sanirali ukupno 16.000 kvadrata tla i očistili oko 14.000 kubnih metara opasnog otpada.

S Lemić Brda je odvezeno i zbrinuto 526 tona miješanog komunalnog otpada, 186 kubika vodenog tekućeg otpada, 235 tona crne ljepljive mase vsoke viskoznosti, 3.107 tona onečišćenog tla, 544 kg kiselina, 60 kg otpadnih boja i lakova. U kazetu za odlaganje anorganskog otpada odloženo je oko 4.000 kubnih metara onečišćenog tla, u onu za odlaganje organskog 5.500, a cijela lokacija zatravnjena.

– Radovi na sanaciji i zatvaranju odlagališta završeni su 4. studenog 2016., a 19. prosinca izdana uporabna dozvola. Sanirano zemljište Fond će predati na upravljanje Ministarstvu državne imovine, najavila je načelnica sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić.

V.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić, zahvalivši svima koji su u tome sudjelovali, napomenuo je da je, nakon dvije godine rada, sanirana jedna od devet točaka visokog onečišćenja opasnim otpadom u zemlji. Stajalo je to 19,2 milijuna kuna, od kojih je 10 milijuna bespovratnih iz  EU.

Deponij opasnog otpada na Lemić Brdu prva je “crna točka” u Hrvatskoj sanirana većinom europskim sredstvima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest