Dan narcisa ovaj put i s preventivnim pregledima – bez uputnica i naručivanja, za žene do 50 godina

Dan narcisa u subotu će biti obilježen u svim gradovima u županiji, te Vojniću tradicionalnom humanitarnom prodajom narcisa, ali ovaj put i edukativnim predavanjima i preventivnim pregledima u bolnicama.

Najavljeno je to na današnjoj pressici u Karlovcu, s koje je ponovo poručeno da su samopregledi, preventivni pregledi i kontrole od iznimne važnosti jer rano otkrivanje raka dojke znači i u 96 posto slučajeva izlječenje.

– U Karlovačkoj županiji svake godine 75 žena oboli, a 35 umre od raka dojke. Rano otkrivanje znatno smanjuje smrtnost i zato je važno da se žene starije od 59 godina, koje pozive za preglede dobivaju u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, na njih odazovu. Na žalost, u proteklih 10 godina ne možemo biti zadovoljni tim odazivom jer je on u Karlovačkoj županiji oko 60 posto, poručila je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo, napomenuvši da na preglede trebaju i mlađe žene, sve one starije od 40 godina, jer rak dojke jest češći kod žena starije dobi, ali se nerijetko javlja i kod mlađih, čak i onih 30-ih godina.

Kako da obave samopreglede, što znače redovite kontrole, koji su rizični faktori za oboljevanje od karcinoma dojke i sve ono što ih o ovoj bolesti zanima, Karlovčanke će moći doznati na predavanjima dr. Samije Ropar, od 9 do 12 sati, u knjižnici Opće bolnice Karlovac, dok će u isto vrijeme preventivne preglede, u poliklinici, također na 1. katu, obavljati dr. Matija Miletić.

– Ne treba se naručivati, svi su dobrodošli, poručio je ravnatelj dr. Ervin Jančić, napomenuvši da će preglede, također bez uputnica i bez naručivanja, u ogulinskoj Bolnici od 9 do 13 sati obavljati dr. Jadranka Francetić.

U Dugoj Resi, pak, na Trgu sv. Jurja, od 9 do 11 sati, moći će se pregledi dogovoriti i dobiti sve informacije o ovoj bolesti od doktorica Silve Boljkovac, Snježane Stepić i Višnje Mihalić.

Narcise će se prodavati, a taj novac prikupljati za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, u Dugoj Resi upravo na Trgu sv. Jurja od 9 do 13 sati, te, u isto vrijeme, u Karlovcu na Korzu i Tržnici, u Ozlju na Trgu braće Radić, Trgu dr. Franje Tuđmana u Slunju, Ulici I. G. Kovačića 2 u Ogulinu, te Radničkoj 6 u Vojniću.

– Do sad je prikupljen 1,2 milijun kuna, a aparat zahvaljujući kojem ne treba više puta ići na zračenje, košta oko 4 milijuna kuna. Zato je Europa Donna proširila akciju pa se sada donacije prikupljaju i pozivom na 060 91 91 91, napomenula je Barbara Kruljac iz karlovačke Sekcije.

Cijena poziva je 3 kune s fiksne, a 4,04 kune s mobilne mreže, plus PDV.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest