Karlovčanima povoljniji, kunski krediti za sanaciju šteta od poplava ’14 i ’15, s kamatom od 1,7 posto – 2 posto subvencionira Grad

Karlovčani, kojima su stambeni objekti i kućanski aparati stradali u poplavama 2014. i 2015. od sredine travnja moći će do povoljnijih kredita za njihovu obnovu i kupnju zahvaljujući danas potpisanom ugovoru o suradnji Grada i Karlovačke banke.

Omogućit će to onima koji već imaju kredite za sanaciju štete od poplava ili ih tek misle dizati kunske kredite u iznosima od 4.000 do 200.000 kuna, uz rok otplate od dvije do 10 godina i fiksnu kamatu od 3,7 posto godišnje.

U konačnici će plaćati 1,7 posto jer će dva posto subvencionirati Grad, a za veće iznose, one od 115.000 do 200.000 kuna, neće trebati hipoteka nego zadužnica, jamac ili polica životnog osiguranja.

– Visina kredita ovisit će o visini procijenjene štete. Nadamo se da će korisnici prepoznati da se radi o povoljnim uvjetima, kazala je predsjednica Uprave Karlovačke banke Željka Surač, a član Uprave Marino Rade pojasnio da će zainteresirani građani trebati u banci podnijeti zahtjev, dok će Banka i Grad rješavati potrebnu dokumentaciju.

Odnosi se to na one – a takvih je više od 500 – koji su štetu od poplava prijavili, a gradsko povjerenstvo popisalo i napravilo procjenu. Po njoj će se određivati i visina kredita.

– Za subvencioniranje kamata smo ove godine osigurali 100.000 kuna. Vidjet ćemo kako će građani reagirati i ako sredstva budu nedostatna, potruditi se da osiguramo još, a kamate ćemo subvencionirati dok ne bude otplaćen zadnji kredit, najavila je gradska pročelnica Lidija Malović.

U tri poplave prije dvije i tri godine, podsjetio je predsjednik Vijeća Damir Mandić, nastalo je štete za oko 55 milijuna kuna kod pravnih i za 70-ak milijuna kuna kod fizičkih osoba. Grad je, s milijun proračunskih kuna, pomogao onima koji su bili poplavljeni, a pokrenuo je i humanitarnu akciju u kojoj je, zahvaljujući donatorima, prikupljeno 300.000 kuna koje su otišle stradalim poljoprivrednicima.

– Izostala je pomoć s nacionalne razine. Onima koji su već obnovili svoje kuće vjerujem da će ovi krediti pomoći, a nama predstoji svim silama uprijeti u to da se na sustavu obrane od poplava radi što prije, izjavio je Mandić.

Zahvalivši građanima na strpljenju, a banci na suradnji, gradonačelnik Damir Jelić je napomenuo kako je ovo jedinstven projekt u Hrvatskoj za koji se nada da se, u ovom kontekstu, neće morati ponoviti.

– Ovo je ipak samo jedan melem na naše rane, zaključio je Jelić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest